Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Rasprostranjen je u zapadnoj Europi na području sjeverne Norveške sve do  Islanda, sjevernom dijelu Male Azije, pa čak i u zapadnom Sibiru. Prenesen je iz Europe u Sjevernu Ameriku i raste u njenom atlantskom dijelu.

vrijesVrijes je vazdazeleni grm (latinski: Calluna vulgaris) polegle stabljike sa koje se odvajaju uspravne grančice visine od 25 – 70 centimetara. U Hrvatskoj raste pretežno u primorskim krajevima od sjeverozapada pa sve do juga, posebno na južnoj strani nižih predjela. Česta je biljka i u Lici, te na gotovo cijelom području Velebita.

Kisela tla su idealna za vrijesak, dok "ne voli" ona vapnenasta. Guste i niske sorte vrijeska su najbolje za hladnija snježna područja i bolje su u pravilu zaštićena od snježnog pokrivača.

Za razliku od viših i hladnijih predjela, u područjima toplog i vlažnog podneblja niže sorte bi se trebale izbjegavati jer su osjetljivije na gljivična oboljenja.

Neke od vrsti ove u pčelarstvu interesantne biljne vrste: Calluna vulgaris, Calluna vulgaris B, Calluna vulgaris C, Calluna vulgaris D, Calluna vulgaris EF, Calluna vulgaris G, Calluna vulgaris HI, Calluna vulgaris JL, Calluna vulgaris M, Calluna vulgaris NO, Calluna vulgaris P, Calluna vulgaris Ra-Re, Calluna vulgaris RO-Ru, Calluna vulgaris SA-SO, Calluna vulgaris SP-Sy, Calluna vulgaris TV, Calluna vulgaris WY


Vrijes ili vrijesak raste dakle žbunasto sa cvijetovima koji su mu zvonoliki ružičasto obojeni. Cvate od kolovoza do prvih mrazeva. Cvatnja kada zamedi vrijesak na područjima na kojima raste može pčelama donjeti vrlo izdašnu pašu. No ona direktno ovisi o količini padavina tijekom ljeta.


Med vrijeska osebujnog je jakog okusa, vrlo cijenjen proizvod pa mnogi seleći pčelari ne prepuštaju ovu medonosnu pašu koja se javlja krajem ljeta. Najbolji rezultati medenja su nakon jutarnjih rosa kod temperatura od 24-28°C.

Vrijes (Calluna vulgaris) europska biljka  koja raste od brežuljkastog do planinskog područja prvenstveno u vegetaciji niskih grmova. U narodu poznat još i pod nazivima obični vrijes, vrijesak, vries, jesenski vrijes, vriesak, vriesac mali, vres, vristica, vriština, vrištika, vrišt, zimzeleni vrisak, zrnovac, crnošija, berešk, borovo cviće, crnjušina, dreska i bresina jedina je vrsta u rodu Calluna, iz porodice Ericaceae. Voli sunčano ili polusjenovito mjesto.

Možda niste znali da je malo brdsko mjesto u središtu otoka Hvara, Vrisnik u sastavu općine Jelsa dobilo ime upravo po vrijesu, vrsti aromatičnog bilja koji raste na tom otoku.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme