Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

SvilenicaSvilenica, cigansko perje (Asclepias syriaca) je zeljasta biljka višegodišnjeg korijena. Ima široko, debelo, mesnato lišće, poput onog kod oraha samo što je još nešto veće i čvršće. Naraste do 1 metar visine. Svilenica porodica je dvosupnica sa preko poznatih 2.000 vrsti dok se kod nas tim nazivom najčešće spominje vrsta Asclepias syriaca.

Cvijeta ružičastim cvijetovima u lipnju i srpnju ponegdje ovisno o podneblju i u kolovozu. Cvijetovi su dobar izvor nektarne paše sa vrlo malo peludi. Oprašivači poput pčela, zbog prašnih kesica sa klinastim otvorima, često ostanu zaglavljene unutar cvijeta kao unekakvim zamkama. Usprkos tome pčele je zbog obilnih količina nektara koje luči u vrijeme cvatnje ta biljka obilaze i za vrijeme manjih kišnih padavina.

Svilenica je porijeklom iz Amerike, a uzgaja se i kao kultivirana biljka, ali raste po rubnim djelovima poljoprivrednih površina kao korov. Nektar cvijeta svilenice ima vrlo visok sadržaj glukoze i nekad je zbog toga bio korišten kod domorodaca kao sladilo. Sama biljka zbog svojih osobina prilagodbe može se širiti kao invazivna i vrlo često raste po rubnim djelovima šuma i zemljišta kao korov. Izvan svog prirodnog staništa Sjeverne Amerike, biljka je između ostalog naturalizirana i u Europi.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme