Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

SuncokretSuncokret je jednogodišnja biljka porijeklom iz Meksika sa cca. 25 krupnih, pojedinačnih, srcolikoih listova koja može narasti i do 4 metra visine. Na vrhu same biljke razvijaju se krupni cvijetovi iz kojih kasnije naraste i do pola kilograma sjemenki. Zeleni dio suncokreta je bez mirisa i okusa a plod, je ukusna sjemenka iz koje se proizvodi ulje.

Suncokret su u Europu prenjeli španjolci osvajanjem američkog kontinentajer im se svidio cvijet same biljke, tako da se u početku uzgajao kao ukrasna biljka botaničkih vrtova. Svojim brzim širenjem po europskom kontinentu tek 1830. godine u južnom dijelu Rusije prvi puta iz sjemena dobijaju ulje. Od tih dana pa sve do danas Rusija postaje najveći proizvođač vrijednog suncokretovog ulja. U ostalim dijelovima europskog kontinenta uzgoj suncokreta počinje početkom 20. stoljeća. Kinezi ga koriste kao moksu u akupunkturi i iz njega pripremaju posebnu vrstu užadi, a sam suncokret uzgajaju već tisućama godina.

Ova biljka ima spospbnost isušivanja vlažnog tla, što se pokazalo vrlo učinkovitim i koristi se u močvarnim područjima Nizozemske. Prema istraživanjima suncokreta otkriveno je da sjeme suncokreta spriječava povečanje kolestelora u krvi, za vrijeme trudnoće organizam opskrbljuje nezasićenim masnim kiselinama vrlo važnim za razvoj ploda. Između ostalog poboljšava rad štitnjače, normalnu funkciju kože, jetre i bibrega. Suncokret je kao biljka vrlo vrijedna pčelinja paša jer se uzgaja uglavnom na velikim površinama i time pruža pčelama ukoliko se nalaze u blizini zasijanog područja za vrijeme cvatnje velik unos zaliha. Treba znati da suncokret ne medi podjednako na svim zemljištima.

Samo medenje suncokreta ovisi i o vrsti zasijanog sjemena. Najviše nektara suncokret izlučuje tijekom toplih dana i u rano rano jutro, dok je med suncokreta jantarno žute boje uz svojstvo brze kristalizacije.

pohranjeno u digitalnom arhivuCvatnja suncokreta traje otprilike 30-40 dana. U samom početku cvatnje suncokret daje puno nektara, a klasifikacijska oznaka za prinos meda je 4.

Drugi nazivi: Anual Sunflower, Sunflower, Sonnenblume, navadna sunčica, girasole comune, cvijet sunca i drugi.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme