Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

 

bazgaDok se bazga u našim krajevima koristi uglavnom za proizvodnju ukusnog soka, poznato je da su sok bobica bazge stari Rimljani koristili su kao boju za kosu. Kosa oprana tekućinom od bobica prokuhanim u vinu, navodno je poprimila potpuno crnu nijansu. Bazgino vino poznato je i ima svoju tradiciju na otoku u Velikoj Britaniji. Bobice s europskog kontinenta navodno imaju nepoželjan miris i aromu koja ne daje kvalitetno i ukusno vino. Za razliku od njih otočka bazga daje vinu nešto drugačiju i ukusniju aromu. Sušene bobice bilo koje bazge mogu se koristiti za kuhanje čaja protiv kolika i diareje. Bazgine bobice toliko su popularne da se često koriste kao dodatak drugim vinima, pa i za krivotvorenje tzv. "uvoznih vina", najčešće su to "porto" vina.

 

U 18. stoljeću praksa miješanja bazginog vina s portom dosegla je takve razmjere da je 1747. godine takva praksa u Portugalu stavljena van zakona, a uzgajanje bazge i zabranjeno iz istog razloga. Naravno, štete su bile financijske prirode, zdravlju je, kažu liječnici, takvo vino samo koristilo. Bazgino vino svoje kurativne moći najbolje pokazuje kada se uzima vruće, navečer, prije spavanja, a protiv uznapredovalih simptoma katara (upala sluznice dišnih puteva). Poput bazgina čaja, vino je jedan od najboljih prirodnih tonika protiv prehlade te odlično djeluje na simptome astme.

 

Da bi bilo ukusnije, miješamo ga s malo meda i cimeta. Zrele bobice odavno se koriste u kuhinji kao dodatak džemovima i raznim etničkim umacima.

 

Bazga spada među najstarije i najpoznatije ljekovito bilje naših krajeva i europe. Spada u jestivo bilje. Bazgu su opisivali svi narodi u našoj bližoj i daljnoj povijesti. Stablo bazge raste 3-5m visine, kora debla i grana je svijetlosive boje. Grane su šuplje i drvenaste bogato ispunjene mekanom srži. Listovi su svijetlozeleni perasti jajasti i ušiljeni. Bazga ima bijele dvospolne mirisne cvijetove sakupljene u široke ravne  površine. Iz cvijetova nastaju plodovi koji su u početku zelene boje, nakon toga ljubičastcrvene da bi na kraju postali crni. Bobe veličine 3-6mm sadrže sočan crveni sok i po 3 sjemenke.

 

Bazga raste najčešće samoniklo, po rubovima šuma, zapuštenim zemljištima, šikarama, puteljcima, sunčanim šumskim propancima, dok se u novije vrijeme uzgaja i plantažno.

 

Cvijetovi bazge imaju vrlo jak specifičan miris, aromatičnog su gorkog okusa. Listovi i mladi izdanci, kora i korijen imaju neugodan miris dok plodovi imaju osebujan jak okus koji kuhanjem postaje izuzetno prijatan.

 

Bazga ima antivirusno, antibakterijsko i antibiotičko djelovanje. Koristi se u lječenju raspiratornih organa i dišnih putova, bubrega te mokračnih organa, limfatičnog sustava i bolesti kože.

 

Dio recepata s bazgom možete pronaći u našoj web knjizi recepata. Vrijeme cvatnje: Travanj-Srpanj

 

Drugi nazivi:
crna bazga, bazgovina, crna zova, obična bazga, zova, zovika, zovina

Latinski naziv:
Sambucus nigra L.

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme