Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

 

breskvaUzgoj breskvi počeo je prije otprilike 4000 godina u Kini, gdje je naziv "breskva" označavao na mladenku. U Grčkoj i Perziji primjerice uzgoj bresaka počeo je 300 godina prije Krista. Breskvu su u naše područje prenjeli stari Rimljani, a sam se plod dugo vremena nazivao "perzijskom jabukom". Na našim se kopnenim krajevima uzgaja unutar toplih plodnih vinorodnih područja, gdje su kasniji mrazevi rijetki.

 

Danas raširene sorte bresaka porijeklom su od dviju skupina: breskve žutog i breskve bijelog mesa. Žute sorte daju krupnije, kasnije i aromatičnije plodove, dok su bijele ranije sorte. Breskva cvate otprilike dva tjedna prije jabuke prekrasnim mirisnim cvijetovima. Breskve su također nekad bile simbol besmrtnosti i dugog života.

 

Jednogodišnje se stabiljke zbog zaštite od mraza sade u proljeće. Razmak između nekoliko sadnica trebao bi iznositi četri do pet metara. Breskva kao stablo traži puno sunca. Zahtjeva toplija lagana humusna propusna tla sa dobrom odvodnjom. U dobrim uvjetima stablo breskve doživi i do dvadesetak godina, dok je u lošijim neodržavanim zemljištima taj period bitno kraći.

 

Puna prava aroma kod breskve se postiže tek kad dozori u potpunosti na stablu. Zrelost plodova prepoznaje se mekoćom kod petiljke. Breskva se ne bere nikad za vrijeme kiše. Nektarina je podvrsta breskve koja se razlikuje od drugih bresaka vanjskim izgledom. Pokožica joj je sjajna i glatka bez za ostale sorte uobičajenih dlačica.

 

Tlo za sadnju voli isto kai i ostale vrste lagano duboko poorano sa dobrom odvodnjom. Stablo je otporno na hladnoću ali zbog rane cvatnje u ožujku i travnju podložna je oštećenjima zbog mraza. Prve plodove daje od pete do sedme godine dok je puna plodnost u starosti od 20 do 30 godina.

 

Neke vrste bresaka: South Haven, Kamberlend, Anelize Rudolf, Rani crveni ingelhajmer, Starking deližez, Madame Regional, Crveni eleršteter, Amzden

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme