Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

cikoriaCikoria, vodopija, goluguza, kažiput, konjska trava, konjogriz ... je rod cvjetnica u obitelji Asteraceae . Vrsta obično poznata kao cikorija ili endivija - postoje dvije kultivirane vrste kultivirane i četiri do šest divljih vrsta cikorie.

Cikorija ( Cichorium intybus ) je grmovita višegodišnja biljka sa plavim ili cvijetovima boje lavande . Ona raste kao divlja biljka po ivičnjacima u Europi, te u Sjevernoj Americi, gdje je poslata i kultivirana biljka.

Uzgaja se zbog svog lišća kao endivija, radić , belgijska endivija, Francuski endivija, ili witloof dok se Ostale sorte uzgajaju zbog svog korijena, koji se koristi zamjena za kavu.

Endivija ( Cichorium endivia ) je vrsta koja se kao kultivirana biljka koristi u prehrani kao zelena salata. Ima pomalo gorkasti okus tipično biljnih svojstava.

Tamo gdje se uzgaja kao kultivirana biljna vrsta cikorija daje 16 - 35 kilograma meda na hektar zasađene površine. Nektar cikorije sadrži šećere koji variraju između 26,5 i 37,9% s nekim uobičajenim prosjekom od 32,6% (Wilson et. al.). Cvatnja se cikorije odvija uglavnom od mjeseca lipnja do listopada lijepim cvjetovima boje lavande.

Cikorija pčelama predstavlja prije svega nektarnu pašu sa vrlo malo peluda kojeg se u medu pronađe tek pokoje zrnce bjelkaste boje. S peludom cikorije pčele kao da ni ne dolaze u kontakt pa je Cikorija primjer kako proizvodnja meda nije nužno povezana s cvjetnom peludi.

Med ima prema opisu (Howes: Biljke i pčelarstvo) ima neobično izrazito žutu boju s zelenkastim nijansama čak i kad kristalizira  a okusom podsjeća na mlade svježe ubrane izdanke cikorije.

Cikorija se u narodu koristi i kao prirodno sredstvo za proljetne detoksikacijske kure:

3-5g korijena cikorije stavimo u 350 ml hladne vode i  lagano zagrijavamo  vrenja. Nastavimo sa kuhanjem na laganoj vatri 5-10 minuta, skinemo s vatre, ostavimo da odstoji desetak minuta. Zasladimo sa žlicom dvije livadnog meda. Tako pripremljen čaj se procijedi i pije, uvijek svježe pripremljen dva do ti puta dnevno, uvijek prije jela.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme