Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

dalmatinski buhač

Dalmatinski buhač (Chrysanthemum cinerariifolium) dalmatinska krizantema ili ivančica podrijetlom je iz dalmacije u kojoj raste kao samoniklo bilje. Buhač se stoljećima koristio kao prirodni insekticid.

Ljudi su da bi dobili insekticid cvijeće dalmatinskog buhača jednostavno posušili i samljeli i pomiješli s običnom vodom. Naravno ne treba zaboraviti kako iako je ovakav pesticid prirodan, on je i kao takav štetan za ljude i životinje pa s njime treba rukovati na adekvatan način. 

Zbog prirodnog prisustva insekticidnog svojstava pyrethrums, insekticida koji napadaju živčani sustav svih insekata, oni se vrlo često koriste i uzgajaju kao kućne biljke u cilju tjeranja biljnih štetnika na usjevima i cvjetnjacima . Prisustvo navodno odbija lisne uši i stjenice (Cimex lectularius), leafhoppers i neke vrste pauka, krpelji, crvića na kupusu itd.

U pčelarstvu se buhač navodno uspješno koristi za suzbijanje varroa grinje. Sama efikasnost tretmana nije mjerena službeno, vjerojatno zbog činjenice da industrija ne vidi interes, no s obzirom da raste samoniklo u prirodi cjenovno i prema jednostavnosti izrade  je svakako interesantna biljka.

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme