Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Mentha piperita - začinska paprena metvica korisna je ljekovita začinska biljka koja od svih vrsta metvica daje najljepši i najugodniji, osvježavajući ugodan miris mentola. Poznata još kao M. balsamea Willd začinska paprena metvica je u stvari hibrid križanac dviju vrsta metvice watermint i spearmint autohtona je u Europi i Bliskom istoku gdje je pronađena divlja kao matična vrsta sada se koristi u cijelom svijetu.

Obično se u prirodnim staništima javlja na područjima s puno vlage, uključujući i rubove potoka te odvodne jarake. Kako je hibrid, radi se najčešće o sterilnim biljkama bez sjemena koje se razmnožavaju vegetativno i koji uz iznimke mogu rasti bilo gdje.

U kulinarstvu se koriste listovi i cvjeće koje se nakon branja stavlja sušiti. Divlja ima nešto slabija svojstva od kultiviranih, a radi se o jednom od najstarijih i najpopularnijih okusa mente s okusom za slastice. Često se koristi još i u čaju te za aromatiziranje sladoleda , slastica , žvakaćih guma i pasta za zube. Pepermint se također može naći i u nekim šamponima, sapunima i proizvodima za njegu kože. Od nje se rade eterična pepermint ulja,  a pčelarstvu se koristi za suzbijanje grinja Acarapis woodi. Na slici su hibridne vrste začinske paprene metvice i čokoladne metvice.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme