Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Evodija kako se naziva unutar naše regije točnije je Euodija, listopadni grm ili stablo ovisno o načinu uzgoja/obrezivanja iz obitelji cvjetnica porijeklom iz Kine i Sj.Koreje. Sve poznate vrste obično imaju jak miris.

Tetradium kud spada Euodija je rod od u stvari devet vrsta drveća u obitelji Rutaceae, u uzgoju u zemljama engleskog govornog područja  Euodia, Evodia ili pčelinje stablo.

Naziva se i pčelinje stablo jer privlači mnoštvo pčela kojima osigurava izdašne nektarne i pčelinje paše u vrijeme kad druge biljne vrste više to ne nude. Tako se pčele mogu vidjeti u obilaženju iste čak i kada više na njoj nema cvjetova.

EuodijaKao ne previše zahtjevna biljna vrsta cvate krajem srpnja i kolovoza sitnim bijelim dvospolnim cvjetovima nakon treće ili četvrte godine rasta. Nakon cvatnje sjeme nalikuje na sitne male bobice koje vrlo privlači ptice.


To kod nas još uvijek malo poznato drvo naraste 15-25 metara no u stanju je prema podacima narasti i do zavidnih 50 metara visine. Ugodan spoj tamozelenog listopadnog lišća i obilnog cvijeća Euodije preporuča se za sadnju u tampon trakama oko parkirališta ili u sredini između voznih traka na autocestama, na pčelinjacima gdje osim nektara i peluda daje dobar hlad pčelinjim zajednicama.

Dobro se prilagođava na naše podneblje i na gotovo sve različite tipove zemljišta, odgovara joj da bude većim djelom dana na suncu dok je sam uzgoj je moguć i direktno iz sjemena.

Prilikom sadnje iz sjemena zbog sjemene ljuske preporuča se da sjemenka odstoji u vodi tijekom noći, posadi se na pripremljen teren na oko 1 cm dubine. Nakon nicanja mlade je sadnice dobro zaštititi od mogućih mrazeva i svakako od divljači (srne, zečevi i sl).

Kao i svaka nova još pomalo mistična vrsta u Hrvatskoj Euodija ima svoje pristaše ali i one koji smatraju kako bi umjesto nje trebalo saditi domaće već prilagođene vrste. U svakom slučaju medonosni potencijal koji daje svjetao med intenzivnog mirisa i voćnog okusa prema svedočenju pčelara je neosporiv. (foto:J.Sokolović)

Youtube Video:

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme