Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Lipa, tilia-cordataLipa je drvo iz roda od oko 30 vrsta drveća rasprostranjenih na gotovo cijeloj umjerenoj sjevernoj hemisferi. Stabla lipe dosežu visinu od 20 pa sve do do 30 metara, dok im je životni vijek i do nekoliko stotina godina.

Cvjetovi lipe europskih  i američkih vrsti su slični, grupirani u kitama, zelenkastožute boje i vrlo mali no ugodnog su mirisa. Njihova pčelama i pčelarima vrlo interesantna na kojoj nastaje med lipe u idealnim uvjetima traje od 2 do 3 tjedna no vrlo je nepouzdana i podložna vremenskim prilikama i neprilikama pa ponekad završava i već nakon 5-7 dana.

Ubrani cvijetovi lipe koriste se kod prehlade te bolesti dišnih organa, a pospješuju znojenje i mokraću.

Osim što pčele iz cvijetova rade u svijetu vrlo cijenjen med, iznimno slatki i "bogati" sokovi koje proizvode biljne uši na lipi privlače i mrave ali i ostale kukce poput osa ... Oni te sokove prikupljaju za vlastite potrebe, a kao rezultat ponekad se desi da višak soka kaplje na donje grane i lišće. Taj se vrlo cijenjen sirup naziva medljika i pčele iz tog sirupa proizvode određene količine bjelogorične medljike.

Pojavu medljike ispod lipovog stabla prepoznat ćete po slatkim ljepljivim lokvama koje kapanjem s drveća nastaju ispod krošnje.

Pročitajte još i ovo:

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme