Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

FacelijaFacelija (Phacelia tanacefolia D. C.) je jednogodišnja biljka podrijetlom je iz Amerike, a u Europu je prenesena početkom 19. stoljeća. Izgledom nalikuje korovu, naraste do cca.: 60 cm, u idealnim uvjetima i do 90cm.

Biljka se počinje granati već u donjem dijelu stabljike, a na svakoj grani su grančice koje nose cvjetove. Cvjetovi daju velike prinose nektara i vrlo su privlačni za pčele. Prema nekim procjenama na feceliji se može dobiti po hektaru zasijane površine od 500-1.000 kg meda. Sam prinos meda ovisi o godini, sjetvi i vremenskim prilikama.

Facelija je biljka na čijem se korijenu razvijaju bakterije koje su sposobne vezati elementarni dušik iz zraka. Korijen fecelije je gust i prodire u dubinu do 70 cm. Na taj način popravlja samu strukturu zemlje i odumiranjem ostavlja značajne količine organske tvari i vezanog dušika. To ovu biljku čini vrlo pogodnom za plodorede ili poboljšavanje svojstava loših zemljišta. Cijelu biljku se moguće je zaorati po završetku cvjetanja te je zbog toga pogodna za zelenu gnojidbu vinograda ili voćnjaka.

Faceliju je moguće sijati u svako doba godine odnosno kad je vrijeme povoljno i tlo pravilno pripremljeno za sjetvu no najčešće se sije u periodu od veljače do svibnja, za vrijeme vlažnijih godina i u lipnju. Optimalno je sijanje tijekom ožujka kad je još dovoljno vlage u tlu i kad još nije krenuo intenzivniji rast korova. Kad fecelija naraste i pokrije površinu tla ona korov zaguši pa je nije potrebno dodatno okopavati ili upotrebljavati kojekakve herbicide koji su u pčelarskoj proizvodnji nepoželjni faktor. Nezrelo sjeme facelije je bijele boje koja zrenjem prelazi u tamniju, da bi na kraju zrelo sjeme bilo tamnosmeđe do crne boje.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme