Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

heljdaHeljda (heljda - Polygonum fagopyrium L.) ime je dobila po grčkoj riječi fagus što u prijevodu znači bukva, i riječi pyros ili pšenica. Heljda je vrlo bogata hranjivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Najbogatija je ugljikohidratima, bjelančevinama kao i biljnim uljem. Od mineralnih sastojaka najviše ima kalija, fosfora, kalcija, a ni količine magnezija, natrija i željeza nisu zanemarive.

Heljda sadrži i mikro elemente poput joda, cinka, broma i mnoge druge organske kiseline kao i rutin (iz grupe vitamina P), koji predstavlja izvanredno ljekovito sredstvo za bolesti poput hipertenzije (povišeni pritisak), reumatizama, glaukoma, dijabetesa te bolesti kojima je uzrok povećana radijacija. Bogata je i svim vitaminima grupe B, a energetska vrijednost samo 100 grama zrna heljde iznosi 1407 kJ ili 335 cal.

Med heljde je rijedak zbog sve manje zasijanih površina, a kod nas se proizvodi uglavnom na području Hrvatskog zagorja i Međimurja, u kojima se heljda koristi kao tradicionalno narodno jelo.

Neki proizvodi heljde: heljdina krupica, brašno od heljde,  raž, cijelo zrno, raženo brašno...

Ostala imena za heljdu su: ajda, eljda, hajda, hajdina, jelda, golokud. Engleski naziv joj je buckwheat, njemački: Echter Buchweizen, Buchwiezen, Echte Buchweizen, francuski: Blé noir, Sarrasin commun, talijanski: grano saraceno comune, slovenski: ajda.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme