Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Konoplja je biljna vrsta koju su nekadašnje generacije tradicionalno sadile na svojim imanjima, a čije se ime u pčelarstvu nakon zabrane sadnje duži niz izgovaralo u tišini, u povjerenju u "četri oka". Konoplja je jedna od prvih biljaka na svijetu koju je čovjek počeo koristiti i za druge potrebe osim za prehranu, a iz tržišta je istisnuta oko sredine 20. stoljeća prema nekim obrazloženjima zbog isplativijih kultura dok prema drugima prste u svemu ima farmaceutska industrija.

Polako ali sigurno konoplja se na mala vrata vraća u isplative i vrlo interesantne poljokulture. Jednogodišnja je i dvodomna biljka koja naraste i do 4 metra visine no još uvijek impresivnih dva do dva i pol metra visine smatra se u Europi kao "uobičajeno". Uzgaja se prije svega radi vlakna koja se koriste u proizvodnji tekstila, ali i zbog proizvodnje eteričnih ulja. 

Razlikujemo tri podvrste:

  • Industrijska konoplja (Cannabis sativa subsp. sativa) L. - ("korisna" sativa)
  • Indijska konoplja (Cannabis sativa subsp. indica) E. Small & Cronquist
  • Ruderalna konoplja (Cannabis sativa subsp. spontanea, sinonimno ruderalis) Vavilov - ruska konoplja, ili divlja konoplja 

Sve do danas poznate oblike konoplje oprašuje vjetar i konoplja spada u jednu od rijetkih biljnih vrsta koja nije direktno ovisna o pčelama, ali muški cvjetovi koji su labavo složeni u obliku metlica su u pčelarstvu zanimljivi jer pčelama daju izdašnu peludnu pašu.

U starim zapisima navodno stoji kako je sušena dobra u dimilici jer navodno smiruje pčele ali i pčelare, a miran cool pristup je kod pčela bitan.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme