Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

cvijet amorfeAmorfa - Amorpha fruticosa, iako je još nazivaju kineski bagrem ili bagremac, potječe iz središnjih i jugoistočnih područja Sjeverne Amerike. U naše krajeve i Europu je unesena kao ukrasna biljka, ali je se brzo prilagodila i potpuno se udomaćila u južnim i srednjim krajevima Europe.

Stanište su joj nizinski krajevi  te obale rijeka i jezera na kojima se vrlo brzo širi. Amorfa je drvenasta biljka koja formira gusto razgranjene grmove. Listovi su neparno perasto sastavljeni sa 7-10 parova liski; liske su isprva dlakave, kasnije gole.
 
Cvate 20-25 dana, a cvijet amorfe je skupljen u grozd okrenut naopako. Dugačak je 10-15 cm i pčele ga vrlo rado posjećuju. Kada zamedi na područjima u kojima raste predstavlja izuzetnu pašu medonosnm pčelama, a sama se cvatnja odvija se od svibnja do lipnja. Plodovi amorfe su male mahune dugačke oko 8 mm sa sjemenkom dok se plodovi padajući u vodu na područjima gdje raste uz rijeku zbog male težine vrlo brzo šire se okolnim područjem na kojima zbog svoje prilagodbe i brzog rasta postaje prijetnja za ostalu floru.

Sorte

  • Albiflora, bijeli cvjet.
  • Crispa, uvijeno lišće.
  • Lewisii, usko lišće.
  • Pendula, izvijajuće grane tvore oblik kupole.

Možda niste znali da su Indijanci nekad na područjima Sjeverne Amerike sa kojih izvorno potječe koristili sušene listove amorfe za potrebe ritualnog pušenja u svojim lulama te za kuhanje čaja amorfe.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme