Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Bagrem (lat. Robinia pseudoacacia) je bjelogorična vrsta drveća iz porodice mahunarki (lat. Fabaceae). Potječe iz jugoistočnog dijela SAD-a, ali se proširio na Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju. Prilagodljiva je i otporna biljka čak u tolikoj mjeri da je ponegdje čak smatraju invazijskom biljkom.  U Europu je prenesen 1601. godine.

cvijet bagrema

U šumama kontinentalne Hrvatske je jedna od zastupljenijih vrsta drveća koja voli nešto pjeskovitija tla. Kako brzo raste na gotovo svim zamljištim koriste ga u zasadima za zaštitu od erozija. Doseže visinu od tridesetak metara promjera i do jedan metar, s nestabilnom krhkim granama.

Drvo je žuto-smeđe boje i tvrdo, odlično je za ogrijev,  gori sa jedva vidljivim dimom i postiže visoke temperature gorenja. Drvo se koristi i kod izrade najrazličitijih vrsti predmeta. Zbog prisutnosti flavonoida, bagremovo drvo može preživjeti i 100 godina pod zemljom.

U pčelarstvu za vrijeme cvatnje daje odličan unos nektarnog meda izrazito svijetle boje, gotovo prozirne. Osim cvijetova koji privlače pčele poput magneta i daju im velike količine nektara ostali dijelovi su otrovni, posebno kora.

Cvatnja kod bagrema traje otprilike 10—14 dana, a počinje otprilike 40 dana od pojave prvih pupoljaka. Na većim se nadmorskim visinama medenje može produžiti i do 20 dana gdje cvate nešto kasnije. Pokazalo se kako bagrem najbolje luči nektar u vrijeme  toplih noći i jutarnjih temperatura iznad 16°C, dok dnevna ne bi trebala prelaziti 26-28°C. Kako bi pčele sakupile kilogram bagremova meda trebale bi prema nekim podacima posjetiti oko 4,000.000 cvjetova, ili napraviti 150.000 izleta iz košnice.

Najveće površine pod bagremom u Hrvatskoj nalaze se u Zagorju, Moslavačkom gorju, Baranji i Podravini gdje iz nektara ove biljke pčele prerađuju med izuzetne u svijetu prepoznate kavkoće. Unos dobro razvijenih zajednica na bagemovoj paši može biti i do 10 kg / dan, a ukupni unosi u prosjeku po zajednici mogu ponekad dosezati i 50-60g meda po zajednici.

Testiranje meda (jedan od načina):

Zatvorenu staklenku meda naglo okrenite čepom prema dolje/gore. Ako se zrak podiže u obliku kugle, kao na youtube videu, med je najvjerojatnije kako treba. Gušće vrste meda u tekućem stanju reagirat će naravno sporije, rijeđe brže.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme