Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Jedan od načina suzbijanja varroe (grinje) je upotreba mliječne kiseline. Mliječna kiselina ( lactic acid )uz oksalnu ( oxalic acid ) i mravlju ( formic acid )dozvoljena je za upotrebu i u eko-bio pčelarstvu. Mliječna kiselina i inače je prisutna u određenoj koncentraciji u samom medu čiji je prirodni sastojak.Tu kiselinu također nalazimo i u mlijeku, siru, sokovima, zelju i drugom.

mlječna kiselinaDjelovanje mliječne kiseline je za razliku od  mravlje kiseline koja djeluje hlapljenjem - parama, kontaktno. Primjenjuje se u kasnu jesen, ali se može koristiti i u aktivnoj sezoni na rojevima, kako prirodnim tako i umjetnim ali svakako prije stadija poklapljanja legla. Upotrebom mliječne kiseline za suzbijanje grinje varroe izbjegava se moguća pojava rezuida u pčelinjim proizvodima. Nakon samog tretiranja pčela mliječnom kiselinom njezina se koncentracija u medu povećava, ali vremenom ona hlapi i spušta se na normalnu prirodnu koncentraciju.

Zbog te činjenice ukoliko je potrebno suzbijanje varroe možemo njome vršiti i na proljeće. Sama mliječna kiselina najmanje od svih sredstava utjeće na promjenu samog prirodnog okusa meda.

Formula mliječne kiseline je CH 3 CHOHCOOH i poput samog naziva koji nosi "kiselina" predviđa prilikom upotrebe pažnju, pridržavanje uputa proizvođača i upotrebu zaštitnih sredstava: pregače, rukavica ....

Tretman mlječnom kiselinom pčelari sa večim brojem košnica izbjegavaju zbog toga jer navodno zahtjeva više rada i vremena za dosljedno provođenje tretmana. Kako mliječna kiselina ne pokazuje nikakvu škodljivost naspram pčela i pčelinjih zajednica pčelari bi je trebali ako nikako drugačije bar povremeno imati u svom planskom tretmanu.

Primjena mliječne kiseline:

Efikasnost upotrebe pokazala se kod rojeva pčela, međutim može se upotrebljavati vrlo uspješno i kod pčelinjih zajednica unutar košnice i to prskanjem 15%-tne kiseline direktno po okvirima s pčelama (vidi video). Tretman se provodi u ranim jutarnjim satima kada su pčele još u košnici ili kasnije pred večer kada se sve ili većina pčela vrati u košnicu.

Sam tretman kako bi bio što učinkovitiji treba ponoviti 2 do 3 puta. Iako je mliječna kiselina kao sastojak prisutna u medu, koncentracije koje se povečavaju same padaju s vremenom preporuka je tretman vršiti tek nakon vrcanja meda za ljudsku upotrebu i ne tretirati pčele u košnici min 8 tjedana prije glavne pčelinje paše.

Prezentacija upotrebe mlječne kiseline u udruzi pčelara Čmela

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme