Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Timol ili thymol je moćno sredstvo koje se kod nas bez ikakva razloga premalo koristi. Možda zbog premale edukacije pčelara u primjeni ovog sredstva, neznanja stručnih osoba koje bi trebale pružiti edukaciju ili nečeg nama danas nepoznatog.

Samo se sredstvo inače vrlo uspješno u pčelarskom svijetu koristi kod suzbijanja varooze i akaroze pčela, kao i kod prevencije nozemoze, akutne gniloće legla ali i same dezinfekcije košnica. Timol se koristi već u rano proljeće nakon prvih izleta pčela i tijekom rano jesenskih uzimljavanja kolonija ukapavanjem po ulicama. Poznatih i uočenih nuspojava kod pčela i proizvoda nakon same upotrebe nema kao primjerice kod sredstava firme Bayer :D

Timolom možete suzbijati i neželjene posljedice upotrebe primjerice sredstava Check mite + jer se korsti za brzo poništenje prisutnosti pesticida!


timolTimol na pčelinjaku jednom primjenom rješava više problema:

Thymol je inače bijeli kristalni prah bijele ili žućkaste boje, a sam proizvod u pravim rukama je akaricid za suzbijanje pokretnih razvojnih oblika štetnih grinja (varroa) sa popratnim ovicidnim djelovanjem te baktericidnim i fungicidnim uz usputno suzbijanje problematične nozemoze kod pčela.

Sam proizvod u bilo kom obliku, tekućem ili krutom, uz pravilnu primjenu nije otrovan za pčele kao ni za osjetljivo prisutno leglo svih uzrasta. Isti ne utječe na reproduktivne sposobnosti matice kao neka gotova rješenja kemijskih industrija, a također ni ne utječe na biološki i sanitarni kvalitet samih pčelinjih proizvoda. Pomaže intenzitetu rasta samih kolonija u proljeće i kod jesenskog razvoja zdravih zimskih pčela što je osobito važno jer one moraju preživjeti do proljeća i odgojiti novo leglo koje će preuzeti dalji proljetni razvoj.

Proizvod u prahu prije primjene treba čuvati na suhom u dobro zatvorenoj ambalaži, u prostoriji zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti na temperaturi od 5°C do najviše 25°C. Ne treba čuvati sredstvo u prostoriji lako dostupno djeci i ostaloj neupućenoj javnosti. Rok trajanja sredstva je 2 godine.

NAPOMENA: Spriječiti pristup djeci i neovlaštenim osobama. Sve radove treba provesti u odgovarajućoj zaštitnoj odjeći (kaput, gumene rukavice, zaštitne naočale). Kada koristite sredstvo ne pušiti, piti ili jesti. U slučaju slučajnog prskanja u predjelu očiju ili na kožu, sredstvo odmah oprati s mnogo tekuće čiste vode. Nakon posla, oprati ruke i lice sapunom i vodom, oprati i osušiti rukavice i ostalu opremu.


PRIMJENA I DOZIRANJE:

  1. Jedan od načina primjene je poput poznatog ukapavanja po ulicama oksalnom kiselinom, no po mnogima sa nedovoljnim učinkom. Tako neki podaci bilježe pad prilikom te primjene od vrlo vjerojatnih i realnih 50% do vrlo optimističnih ali najvjerojatnije nerealnih 99%. Dakle priprema se šećerni sirup u 50% koncentraciji sa kojim se ukapava do 100 mililitara po ulici pčela. Daleko je veći učinak primjena timola bilo u ulju bilo kristalima ili prahu kada se ukomponira u gel. Gel omogućava gotovo pa ravnomjerno isparavanje u košnici bez obzira na temperaturu ili ostale utjecaje poput postotka vlage i sl.
  2. Šećerni se sirup sa thymolom u kasnopopodnevnim satima prska po praznim okvirima koji se nalaze okolo legla. Time se postiže preventivno hranjenje i sprečavanje pojave bolesti kod pčela bilo virusnih bilo gljivičnih. Prskanje okvira vrši se 3-4 puta tijekom tijedna u 2 takva mjesečna tretmana. Prskanjem okvira se također uklanja mogućnost pojave voskova moljca.
  3. Pčele se hrane mednim ili šećernim sirupom 4 puta u razmaku od 3-4 dana 3 grama sredstva otopljenog u 25 litara mednog ili šećernog sirupa. Takva prihrana trebala bi spriječiti pojavu nozemoze ali i ostalih mogućih virusnih infekcija. No to je samo jedan od načina u upotrebi timola u pčelarstvu.

    timol kristaliKod pripreme prvo se u 96%-tnom etilnom alkoholu otopi timol prašak, kristali ili ulje i tek nakon toga se dodaje potrebna količina vode i meda/šećera uz mješanje do potpunog otapanja. Sadržaj od samo 3 grama timola dovoljan je za primjenu do cca 250 okvira sa pčelama. Pčele se prskaju direktno na okvirima baš kao i kod upotrebe mlječne kiseline.

    Sama preventivna nozemozna doziranja po dijelu pčelarske populacije dovoljna su kroz jednokratno hranjenje pčela u obliku mjesečne terapije, dok za lječenje nozemoze teerapija se koristi 3 puta u intervalu 6-7 dana. Po potrebi napraviti prekid 7- 10 dana i nakon čega treba nastaviti preventivnom terapijom 1x mjesečno.

Timol i počeci upotrebe u Pčelarstvu:
ROB Manley
(1888–1978) pčelar, inovator, autor, inače prvi pčelar sa više od 1.000 pčelinjih zajednica u Velikoj Britaniji, među prvima je propagirao ideju korištenja timola u zimskoj prihrani pčela te cilju sprečavanja rasta pljesni. Njegov recept pokazao se korisnim i za suzbijnje grinje na pčelama - varroe. Isti je kasnije postao "standard" pa se često kod primjene koristio termin 2x Manleyeve količine, 3x Manleyeve količine i slično.

Manleyeva je receptura bila nekomercijalna - javna i što je najbitnije više nego jednostavna za pripremu na svakom pčelinjaku:

28 grama timola i 140 grama otapala. Nakon mješanja i otapanja dobivena otopina se umješala sa 40 kilograma šećera u kristalu prethodno otopljenog sa 30 litara vode. To se koristilo za prihranu pčela i pripremu za uspješno zimovanje.

 


Napomena! Ovaj članak sastavio je A.Karlović nakon petnaestak godina praktične upotrebe timola u pčelarstvu, a isti je ustupljen u puno vlasništvo je udruge pčelara i građana Pčelarstvo OnLine i kao takav je besplatan za sve i podložan Creative Commons licenci za nekomercijalno korištenje, uz napomenu o izvoru, za distribuciju i reprodukciju u bilo kojem mediju. Za komercijalno korištenje potrebno je pismeno dopuštenje udruge pčelara i građana Pčelarstvo OnLine.The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme