Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Bolesti i nametnika danas u 21 stoljeću ima sve više. U ovom dijelu dio prostora posvetit ćemo jednoj jednostavnoj vjerojatno i najneopasnijoj za pčele i ljude metodi lječenja pčela od varroe šećerom u prahu. Prednost kod lječenja pčela kao i kod ljudi uvijek tamo gdje je moguće treba dati što prirodnijim i ekološki prihvatljivijim metodama. Što time dobivamo? Tretiranje u bilo koje vrijeme želino, koliko  puta godišnje želimo ili trebamo, kada to želimo, čak i prije vađenja meda iz košnice da pri tome ne trebamo brinuti za ispravnost proizvoda. Puno? Malo? Procijenite to sami.

Samo tretiranje šečerom u prahu može se obaviti na nekoliko načina bitna stvar je da tretiranjem bude zahvaćen što veći broj pčela. Prednost šećera u prahu je također da pomoću njega lako procijenjujemo broj varroe u zajednici. Uzmemo čistu i suhu staklenku za med. Napunimo je do 1/4 volumena šećerom u prahu. Iz odabrane zajednice u staklenku pomoću prilagođenog ljevka otresemo pčele tako da pčele i šećer popune prostor do 1/2 staklenke. Staklenku zatvorimo i deset do dvadeset puta dobro protresemo da se pčele i šečer promješaju. Stol ili neku radnu površinu prekrijemo čistim bijelim papirom. Otvorimo staklenku i sadržaj istresemo na papir. Ošamućene ali žive pčele neće poljetati već je prva njihova reakcija čišćenje tijela od šećera. Varroa s druge strane gubi vakum prostor između svojih prihvatnih organa i tijela pčele pa dio varroe sam otpada. Ostatak varroe s obzirom da joj je onemogućeno prirodno čvrsto prijanjanje za tijelo pčele će uspjeti same odstraniti.

sumporača-upuhavanje šećera

 

Načini tretiranja zajednica šećerom u prahu:

  • Tretiranje sitom po okvirima
  • Tretman posipavanja po okvirima bez vađenja okvira
  • Tretiranje upuhavanjem šečera kroz leto sumporačom ili kompresorom


Kod nas je takav način tretiranja pčelinjih zajednica nov način borbe protiv varroe i nema pouzdanih podataka o uspješnosti lječenja. Inozemni pčelari zapadnih zemalja koji koriste ovaj tretman duže vremena tvrde da je efikasnost na prilično zavidnoj razini od 80-90%.

Video prikaz tretmana varroe posipavanjem šećera u prahu direktno na pčele - po okvirima.

Tretman pogdan za pčelinjake sa manjim brojem košnica, međutim uz kupnju određenih pribora vrlo lako se može primijeniti i na velikim pčelinjacima.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme