Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Pseudoscorpiones - spas za pčele?Od kad se pojavila mala dosadna i prije svega za pčele pogubna grinja varroa nanosi ogromne gubitke u pčelarstvu bilo one direktne odmah vidljive bilo one indirektne koje vidimo kasnije.

Na žalost pojavom jedne nevolje uvijek se javljaju druge, pa tako u pčelarstvu svjedočimo kako se na varozi pčela radi ogroman biznis. Nije tajna da onaj tko napravi najbolji marketinški posao ali i "dill" ubire najviše bez obzira da li je njegovo sredstvo najučinkovitije, vidljivo golim okom, vidljivo samo nekima ili naprosto samo pod mikroskopom.

Manje se dakako spominje kako varroa ta mala dosadna i štetna grinja ima svoje prirodne neprijatelje. Tu nije neki "biznis" prije bi se reklo da iza tog promatranja i razmišljanja kako se (za)mislima boriti protiv varoze krije trošak bilo direktan bilo indirektan te dakako mnogo vremena i proučavanja.

Torben Schiffer iz Hamburga tako dugo vremena se bavi se (za)mislima i najrazličitijim teorijama kako se pomoću lažnog škorpiona (Pseudoscorpions) može bez upotrebe radijacije, isekticida i kemikalija i ostalih poznatih nam više ili manje da prostite sranja koje se danas masovno koriste, a uglavnom štete i pčelama i proizvodima, boriti protiv varroe za spas svih pčela svijeta.

U Republici Hrvatskoj vjerovali ili ne živi preko 100 vrsta iz ovog reda, po čemu je Hrvatska jedna od najraznovrsnijih zemalja u svijetu. U prirodi se ti mali pauci hrane sitnim člankonošcima i to na način da ih  hvataju pedipalpima, koji su uvijek istureni ka naprijed, i ubijaju ubrizgavajući u njih otrov, a zatim se žrtva raskida helicerama i počinje maceriranje i predvarenje. Poluprobavljena se hrana tako usisava prednjim crijevom.

Mali pauci koji žive na skrovitim, tamnim mjestima, u pećinama, ispod lišća i kamenja, pod korom starog drveća, u gnjezdima ptica i sisavaca, na travnatim površinama pa čak i u starim knjigama, slikama .... Pseudoscorpiones ili lažni škorpion da li je on PRIRODAN SPAS za našu malu vrijednu medonosnu pčelu?

Pseudoscorpions pauk koji će spasiti pčele?

Kako ze on to zamislio (vidi video prilog dolje):

Škorpion se naime približava svojoj žrtvi, dakle Varroi, zgrabi je svojim dugim, kandžama naoružanim rukama stiste i paralizira s otrovom. Tada vodi taj paraliziran plijen, varrou, do usta i isisava je. Dolazi u blizinu još jedna varroa, baš u domet lažnog škorpiona, ona je također napadnute, paralizirana i stavljena kao rezerva na stranu.

Veliki Varroa ubojica dakle, mogao bi biti nova "oku vidljiva" nada u borbi protiv varoze pčela. Biolozi su nazvali helifer cancroides – Pseudoscorpion, malo dakako pogrešno jer se zapravo radi o pauku, no za zainteresiranu pčelarsku svitu sasvim nebitno.

varroa pseudoscorpions

Zaraza koja hara u pčelarstvu nazvana varoza pčela a kojoj je varroa kao grinja glavni uzrok ne samo da uništava pčele, smanjuje pčelinje proizvode ona indirektno i sada već svima jasno stvara gubitke u cijeloj poljoprivrednoj proizvodnji.

Torben Schiffer, za razliku od nekih koji su preko noći izmislili "čudo", dakako na proučavanju ne radi jedan dan ili jednu sezonu sa dvije ili tri pčele, on je svjestan da se na takvim projektima strpljivo i mukotrpno radi godinama i godinama želi li se dokazati da listvar funkcionira ili ne. Još su daleke 2007. godine na njegove police dospjeli lažni škorpioni i varroa. On kaže: "Obje vrste  i Pseudoscorpions i medonosne pčele komuniciraju preko feromona (kemijski). Potrebno je dobro razmotriti da li veći broj lažnih škorpiona na podu košnice može iritirati i smetati pčelama" ... nije dakle sve tako jednostavno kako se čini "nekima" koji su do jučer za pčelu čuli samo na ovaj ili onaj način preko TV-a.

Osim toga, kako bi taj pauk lažni škorpion mogao djelovati unutar legla u kojem se odvija masovno razmnožavanje te grinje?  Do sada se u tom djelu koristila "kemija" za potrebno držanje varroe pod kontrolom. Unatoč dakle vremenu i nedostatku sredstava Torben Schiffer ne srlja bezglavo najavljujući senzacionalno otkriće. Mogao je dakako pokupiti brojne nagrade, no istinskim istraživačima i znanstvenicima one su zadnje u (za)mislima iako je osvojio Hanse Award 2009 za zaštitu prirode za svoju predanost očuvanju pčela.

Sad će zlobnici nakon što pročitaju članak tvrditi kako smo opet poduprli i nahvalili "strane" (za)misli, no kad su nam domaće i dan danas em oku nevidljive, prstima ih opipan ne možemo em su nam potpuno nedostupne.

Imate li slične misli i ideje podjelite te svoje (za)misli koje bi mogle spasiti pčele, sasvim svejedno da li su vidljive golim okom, mikroskopom ili su dio naučne fantastike sa portalom Pčelarstvo online. Svaku zamisao udruga će prihvatiti razmotriti te dakako objaviti. Ideje i zamisli šaljite nam na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili direktno na forumu

(za Pčelarstvo OnLine: akarlovic)

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme