Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Prijenos virusa iz zaražene kolonije na one koje nisu zaražene moguć je preko posjeta istoj pčelinjoj paši ili putem pljačke-grabeži na primjer slabih zajednica ili napuštenih staništa  (Singh et al 2010).VIRUS DEFORMIRANIH KRILA

Pčele se suočavaju s nekoliko prijetnji koje su uzrok propadanja njihove populacije. Jedna od njih je virus deformiranih pčela. Virusi pronađeni u pčelama nisu novost i poznati su već više od 50 godina a općenito su se smatrali bezopasnim do 1980.-ih, kada je varoza pčela postala ozbiljan problem. Od tada, kod medonosne je pčele otkriveno više od dvadesetak novih, a većina od njih imaju direktnu povezanost sa varozom. Kevan i sur., 2006. zaključili su da djeluju na više načina kao mehanički i biološki vektor.  Mehanički vektori samo prenose uzočnika bolest, dok se u biološkim vektorima uzročnici razmnožavaju i/ili sazrijevaju. Stoga uz kontrolu varoe u košnici često je potrebno kontrolirati i povezane viruse te pronalaženje simptoma virusne bolesti. 

Virus deformiranih krila je virus, jedan od 22 poznata, koji ima direktan utjecaj na pčele i to najčešće kod vrste Apis mellifera i bumbara. Virus je prvi puta izoliran u Japanu početnom 80-tih godina, a glavni mu je uzročnik kako se pokazalo upravo grinja varroa.

Naziv Virus deformiranih krila dobio je po deformaciji koju potiče. Sam se virus koncentrira na glavama i na trbusima zaraženih odraslih pčela sa značajno smanjenim titranjem u prsnom košu.

Pčele pogođene tim virusom imaju smanjen životni vijek i najčešće ako same ne odlutaju budu protjerane iz košnice. To kod pčela kao i sve ostalo nije bez razloga tako kako je. Virus se naime kao infekcija može prenositi i bez grinje varroa kontaktom preko odraslih zaraženih jedinki budući da se virus može detektirati u izlučevinama, kod matične mliječi i kod legla kao i kod jajašaca matice dođe li do zaraze ili sjemena trutova.

Kako se virus također može prenijeti od matice na jajašca koja polaže (preko hrane) kod uklanjanja glavnog uzročnika V. destructor to obično rezultira velikim brojem deformiranih mladih pčela u zajednici.

Preventiva: Držanje jakih i zdravih pčelinjih zajednica. Redovita kontrola i provođenje tretmana suzbijanja varoze kod pčela.

Virusi su mikroskopski organizmi koji se sastoje od genetskog materijala (RNA ili DNA) koji se nalazi u proteinskoj ovojnici. Virusi ne stječu vlastite hranjive tvari i ne žive samostalno, a mogu se razmnožavati samo u živim stanicama domaćina.

Virusi medonosne pčele obično inficiraju larve s ljuskom ili pupe, ali simptomi su ipak često najočitiji kod odraslih pčela. Mnogi od tih virusa se konzumiraj i u peludi ili mliječi u preko sestrinskog hranjenja u pčelinjem razvoju. Mnoge viruse prenosi upravo varoa. Varoa, prilikom hranjenja na na larvi ili pčeli prenosi virus izravno u otvoreni krvožilni sustav, koji doseže svaku stanicu u tijelu kukca.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme