Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Nozemoza je pčelinja bolest čiji stupanj zaraženosti u počecima teško dijagnosticiramo na pčelinjaku bez dobre laboratorijske opreme. Broj prisutnih spora određuje jačinu zaraze. Imaju li pčele tijekom zimskih mjeseci jednom ili dva puta mogućnost izleta iz košnice mjesečno tijekom zime na pčelinjacima ona tada uglavnom ne stvara prevelike poteškoće.

Problemi nastaju kada pčele u nedostacima adekvatne prehrane zimuju uz pomoć takozvanih pogača i ma kako mi te pogače nazivali ili pažljivo radili probavni trakt pčele preopterećuje se ako nema redovitih izleta.

Simptomi mogu nastati tijekom zimskih mjeseci kada pčele počinju sa grijanjem legla, utrošak hrane koju smo im dodali u nedostatku dovoljnih količina meda u obliku pogača raste, a kako je vani temperatura u minusu u probavnom se traktu gomila neprobavljiva hrana. Pčela trpi i čeka svaku priliku da izađe iz košnice, no u srednjem pčelinjem crijevu razvija se parazit koji se dalje sve više i više širi. Uzročnik je dosta otporan, a kako se u crijevima gomila - nakuplja jedino riješenje tijekom zime je izlijetanje dolaskom toplijih dana kako bi pčela mogla isprazniti sadržaj crijeva.

Greška pčelara vezana uz ovaj problem je da se u bojazni od umiranja pčelama preventivno zimi dodaju pogače koje preopterećuju probavni sustav pčela. Takva se hrana slabije probavlja pa je čudno i glupo kako mnogi riješenje vide u dodavanju pogača sa dodacima "protiv" nozemoze. To bi bilo slikovito rečeno kao da date ljudima koji imaju proljev za njih vrlo teško probavljivu hranu.

Ukoliko imate lagani proljev možete samo pričekati da on prođe, traje otprilike dan ili dva, bez da uzimate bilo kakve posebne lijekove uz uzimanje puno tekućine. Tako je i kod pčela, kada se oslobode nakupljene neprobavljene hrane u debelom crijevu nema potrebe za nikakvom pčelarevom intervencijom, posebno ne u vidu pogača imale one na sebi oznaku da rješavaju tu bolest ili ne svejedno je.

Ukoliko hladan period bez izlaska iz košnice potraje prvo će problema imati pčele kojima je hrana bila pogača, što je taj udio u prehrani bio veći veći su i problemi sa dugotrajnim čuvanjem neprerađene hrane u crijevima. Kronične invazije nozemoze su česte kako kod nas tako i u svijetu no najčešće ne predstavljaju veći problem. Već samo korištenje higijenskih pojilica i prihrana rijetkim sirupom ili medom vlastite proizvodnje uglavnom rješava sve probleme.

Zdrav izmet pčela je tamno žut ili smeđe boje dok oboljele pčele imaju izmet miječno bijeli ili svijetlo žute boje.

Desi li se ipak da pčelar nije dobro pripremio pčele za zimske mjesece, pa zima potraje bez izlaza mjesec ili dva desit će se da pčele u nemogućnosti izlaska okvire zagade vlastitim izmetom. To kod pčelara uz znakove za uzbunu iziskuje i dodatne napore u cilju sprječavanja širenja zaraze preko izmeta. Takve okvire potencijalne izvore zaraze što je moguće prije treba zamijeniti novima, pčele čim je prije moguće treba poprskati šećernim sirupom u koji smo dodali timol ili malo octene kiseline. Omjer neka bude 1:1 uz dodatak cca 5-10 grama timola. Zajednicu označimo i kod prvog ozbiljnijeg mogućeg pregleda u proljeće prevješavamo na nove okvire u novoj košnici dok ovu kompletnu dezinficiramo, umrljano saće obavezno pretopimo, a preostali med na njima se ne sprema.

Nažalost većina dostupnih proizvoda unutar trgovina pčelinjom opremom u cilju su liječenja infektivne faze ali ne i samog uzročnika - spore. Dakle sa njima pčelar dobiva samo kratkotrajnu odgodu moguće katastrofe na pčelinjaku.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme