Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Danas poznajemo dvije vrste voskovog moljca: veliki Galleria mellonella L. i mali Achroea grisella. To je noćni leptir - štetočina  koji oštećuje/napada uglavnom saće koje se nalazi uskladišteno izvan košnica, ali nerijetko napada i saće slabijih pčelinjih zajednica.

  • moljacVeliki voskov moljac (Galleria mellonella L.) je sivo - zelenkasto - smeđe boje. Veličina mu se kreće od 8-17mm. Ženka voskovog moljca je nešto veća najčešće oko 13mm. dok je mužjak manji obično do 11mm. Dok odrasli leptiri ne čine štete na saću, ženka može u tijeku jedne noći položiti od 400-1.800 jajašaca koja polaže u grupama od 100-200 komada.
  • Mali voskov moljac (Achroea grisella) izgledom slići velikom. Dužina tijela mu je manja za oko 2 milimetara, a krila su mu sivkasta. Ženka polaže manji broj jaja u odnosu na velikog voskovog moljca otprilike od 200-300. Veličina malog voskovog moljca ne treba nas zavarati jer je veoma aktivan mnogo aktivniji od velikog. Polaganje jajašca i razvoj sličan je kao kod velikog voskovog moljca.

Jajašca smješta/lijepi na nepristupačnim mjestima saća, pukotinama košnica i slično. Nakon otprilike 10 dana što ovisi o temperaturi iz položenih jaja izlaze larve moljca koje se hrane voskom,peludom, čahuricama kukuljica gdje rade i svoje  privremeno stanište usput uništavajući leglo. Nakon otprilike 30 dana pretvaraju se u nimfu kokon koja je zalepljena na drvetu sanduka ili rama I zaštićena omotačem iz kojeg nakon 14-15 dana izlazi mladi leptir. Vrijeme razvoja samog moljca iz jajeta do leptira zavisi o samoj temperaturi pa recimo kod stalne temperature od 33-34°C ono iznosi oko 43-44 dana, pa u tom slučaju bilježimo razvoj od 3-4 puta godišnje. Na temperaturi od 20°C taj razvoj je znatno sporiji oko 120 dana, ali gledajući brojnost zaliježenih ličinki napadnutog saća svakako zabrinjavajući. Jedna larva može pojesti oko 0,4 grama voska dok usput uništi i do 500 čelija saća. Napadnuto saće sa strane voskovog moljca najčešće je neupotrebljivo i treba ga pretopiti.

skladištenje viška nastavaka - zimi

skladištenje viška nastavaka - zimi

Poznato je da moljac i ličinka ne podnose niske temperature pa skladištenje samih saća ne treba biti iznad 10°C. Kod temperature od –9°C insekt umire već nakon 2 sata, kao i svi stadiji metamorfoze. Na –15°C smrt nastupa već nakon 45 minuta. Kako vidimo niska temperatura je najveći prirodni neprijatelj voskovog moljca. Pojedine dostupne literature govore nam da hladnoća zaustavlja razvoj leptira samo privremeno dok na temperaurama iznad 10°C oni ponovo ožive i nastavljaju svoj razvoj.

Na tržištu možemo pronaći sredstva za suzbijanje voskovog moljca ali se samo neka smiju upotrebljavati u pčelarstvu.


Najbolja preventiva je čistoća košnice, pčelinjaka i skladišnog prostora. Temperatura skladišnog prostora trebala bi biti niža od 10°C a maksimalno do 15°C. Da izbjegnete štete voskovog moljca stare saće pretopite i zamijenite novim.

Tretiranjem pčelinjih društava mravljom kiselinom protiv  varoe uništava se i voskov moljac i istovremeno dezinficiramo saće i košnice. Rezervna saća koja držimo izvan košnica tretirajte sumpor-dioksidom (SO2). To postižemo paljenjem sumpora u prostoru gdje držimo rezervno saće. Potrošnja sumpora je 50g. na 1m3 . Ako rezervno saće držimo u nastavcima (recimo kao kod LR) košnice, stavimo nastavke jednog na drugi a sumpor palimo u posudici u gornjem nastavku. Nakon paljenja nastavke poklopimo prikladnim poklopcem.


Ne zaboravite: Sumpor dioksid ne uništava jajašca moljca, zbog toga postupak ponovimo svakih 10-15 dana.

U jakim pčelinjim društvima voskov moljac u pčelinjaku vrlo rijetko napada saće, odnosno one su sposobne same obranii svoj teritorij i onemogućiti sam pristup ovoj napast svake košnice.

Zimsko skladištenje okvira i nastavaka u priručnoj nadstrešnici bez upotrebe sredstava za suzbijanje:

Nadstrešnica ako je moguće neka bude u hladu, okrenuta prema sjevernoj strani, da niske temperature prirodnim putem onemoguće što duže mogući razvoj voskova moljca. Kod povečanja vanjskih temperatura ubacimo u red nastavaka po 1 karticu (50grama) VosGel ili ako nemamo KarThymogel sredstva. I jedno i drugo sredstvo odbit će moljca i usput dezinficirati unutrašnjost nastavaka.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme