Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Nametnik Aethina tumida potječe iz podsaharskog dijela Afrike te se po prvi puta opisuje kao takva (Murray) danas davne 1867. godine.

širenje kornjaša u svijetu

Aethina tumida - Etinoza opis:

kornjaš

Kornjaši imaju dva para krila kao i medonosne pčele, kod njih su gornja dva tvrda i služe kao zaštita za nježna meka donja dva krila kojima se kornjaš služi u letenju. Mlađi kornjaši su crvenkasto smeđe boje dok su stariji odrasli kornjaši smeđe do crvene boje. Odrasle jedinke dosežu do 1,5 centimetar, žive i do 6 mjeseci a u košnici ako se pojave ne rade posebnu razliku koje im mjesto više odgovara. Zadržavaju se unutar cijele košnice no najčešće se pronalaze ipak na stražnjem dijelu košnice.

Ženka kornjaša liježe svoje nepravilno raspoređeno leglo nepravilne mase u pukotine i oštećenja na košnici. Iz jaja za 2-3 dana izlaze bijele ličinke kornjaša koje dosežu u punom razvoju do 10 ili 11 milimetara. Larve se u razvoju hrane medom i peludom, a osim što kradu zalihe pčelama kod hranjenja uzrokuju ogromne štete na pčelinjem saću.

Larve koje su spremne za čahurenje napuštaju košnicu i to obavljaju ispred ili u neposrednoj blizini same košnice.  Razdoblje čahurenja može trajati oko 3-4 tjedna. Novonastale odrasle bube ponovno traže košnicu te pronađu ženke s kojima se pare. Nakon parenja ženka ove bube polaže jajašca nakon otprilike 7 dana. Tijekom godine u košnici se izmjeni 4 - 5 generacija kornjaša.

larve kornjaša - Aethina tumidaMale bube u košnici mogu biti destruktivni štetnik medonosnih pčelinjih kolonija, uzrokuje oštećenja na saću u kojem pčele spremaju med i pelud. Ako je zaraza pojedine zajednice ovom bubom dovoljno teška, ona može uzrokovati da pčele jednostavno napuste košnicu.

Štete koje uzrokuju ličinke prilikom hranjenja kod meda mogu uzrokovati fermentaciju pa postaje za same pčele koje su ga prihupile neupotrebljiv.

Kornjaš se svijetom proširio seljenjem i prodajom pčelinjih zajednica. Suzbijanje kornjaša vrši se na način da se onemogućava da ličinke dospiju na tlo. Na taj se način spriječava nastanak novog embrionalnog razvoja i prekid razvoja. U svijetu postoje na tržištu danas već brojne "zamke", a one učinkovitije su "Hood trap", "Freeman Beetle", "West trap", "AJ je Beetle Eater" i "Beetle Blaster". Sve zamke koriste ne-toksična ulja kojima se postiže gušenje kornjaša.

 

Aethina tumida Trap / Photographer: Jennifer Berry

Aethina tumida Zamka /Foto: Jennifer Berry

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme