Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Za razliku od pčele osa ima drugačiji žalac sličan ali manji nego kod stršljana kojim može ubosti i nekoliko puta. Nastambe ose grade nadrveću, zapuštenim kućama i barakama, pijesku, na stabiljkama biljaka i rijetko ih pune medom. U takve nastambe obično nose pljen poput gusjenica, pauka, pčela i ostalih kukaca koje uspiju uhvatiti. Društvene ose grade gnijezda od sažvakanog drveća koje je nakon njihove prerade nalik na papir. Iz tog materijala nalik na papir grade šesterokutne stanice koje spajaju u saće. Ukoliko naprave više redova takvog saća sve zajedno omataju lisnatom ovojnicom dok samo s donje strane ostavljaju mali otvor za ulaz. Ženka ose koja preživi zimu ispod kamenja, mahovine i sl. u proljeće osniva osinjak. Njezini potomci kasnije grade i proširuju osinjak u kom hrane ličinke.

Tijekom ljeta javljaju se i nešto veće radilice koje nose neoplođena jajašca iz kojih se kasnije rađaju mužjaci. Ličinke ose hrane se sažvakanim kukcima. Ose se hrane slatkim tvarima pa i medom kojeg nerijetko kradu iz slabijih pčelinjih zajednica u koje uspiju ući. U južnijim toplijim krajevima ose žive u zajednicama koje se zimi ne raspadaju, već imaju trajne nastambe - osinjake. Ose koje žive u tim krajevima roje se (dijele) poput naše pčele medarice.

osa

Neke vrste osa:
  • Polistes gallicus-galska osa
  • Dolichovespula silvestris-šumska osa
  • Paravespula vulgaris-obična osa

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Insecta
Red: Hymenoptera
Podred: Apocrita
Porodica: Vespidae
Rod: Vespula
Vrsta: V. vulgaris

Ose se uništavaju insekticidom u spreju, rušenjem osinjaka - najbolje zimi, posipavanje ulaza u osinjak insekticidom u prahu, zalijevanjem kipućom vodom, polijevanje petroleumom i paljenje - ovisno o mogućnostima lokacije, paljenjem sumpornih traka. Sve mjere najbolje je i najsigurnije provoditi preventivno tijekom zimskih mjeseci. Uništavanjem osinje matice zimi ili na proljeće uništili ste i njezine potomke koji se šire okolinom zbog velike prilagodljivosti i otpornosti vrlo brzo.

OsaPreventivno uništavanje osa u blizini pčelinjaka odnosi se na spaljivanje mogućih gnjezda u samom pčelinjaku ili preventivnim mamcima. U plastičnu jedno ili dvolitrenu bocu ulijemo mješavinu jabučnog soka, octa ili pive. Pčele neće zbog odbojnog mirisa ulaziti u bocu, dok će ose namamljene lakom hranom ući u bocu iz koje ne mogu izaći i utopiti se.

Ljeti: Plastičnu bocu soka ili nečeg sličnog (bolje su prozirne) na polovini ili 1/3 od vrha boce oštrim nožem, skalpelom primjerice, prerežemo. Gornji dio boce grlom prema dolje nastavimo na otvor donjeg dijela boce tako da s gornje strane dobijemo ulaz u obliku ljevka. U bocu ulijemo mješavinu pive, soka ili sirupa i octa. Ovakva smjesa privlačit će ose i stršljene dok će pčelama miris biti odbojan i neće ulaziti u klopku. Bocu stavimo udaljenost do max. desetak metara od pčelinjaka ili samog osinjeg/stršljenovog gnijezda.

Smjesu nije potrebno mijenjati sve dok se ne napuni toliko da bi stršljeni ili ose mogli izlaziti.

Zimi: Iako ose i stršljeni nisu aktivni također moramo biti na oprezu ovisno o samom mjestu gnijezda. Uništavanje stršljenjaka i osinjaka u zimskim mjesecima osobito je efikasno. Pripremljenim prahom ili nekim insekticidom obilno tretirati gnijezdo. Prema priloženim uputama proizvođača pričekati i odsraniti gnjezdo.

klopka za ose

klopka za oseOtvorenim plamenom uništavamo uglavnom lako dostupna gnijezda isključivo na mjestima nad kojima u slučaju širenja plamena imamo potpuni kontrolu uz obavezan pribor za gašenje.

Nakon ili prije odstranjivanja gnjezda provjeriti okolna mjesta i uvjeriti se da li nema sličnih u blizini.


Ovakvu jednostavnu klopku za ose, stršljene, muhe i sl. možete izraditi vrlo lako i sami ili kupiti neku sličnu u trgovini. Jednstavno ju postavite na odabrano mjesto po mogućnosti koliko toliko natkriveno da se ne napuni vodom u slučaju kiše. Ne trebate postavljati tik do osinjaka već na mjestima za koje smatrate da ih ili ima previše ili vas jednostavno ugrožavaju.

Druga mogućnost je bušenje rupa nastranicama pvc flaše . Efekat i sadržaj punjenja flaše mamcem je isti kao u gornjem slučaju.

Efikasna klopka za ose , stršljene i druge nepoželjne insekte može se izraditi pomoću flaše (najbolje četvrtaste) i okrugle pvc ili metalne cjevčice. Cijevčicu oko sredine probučimo na 5-6 mjesta. Flaši koju smo odabrali napravimo dvije rupe promjera cijevčice. Cijevčicu umetnemo u flašu na način da sa svake strane viri 0,5-1cm. Kako to izgleda najbolje opisuje slika ispod.

 

ose

{gallery}stories/neprijatelji_pcela/osa{gallery}

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme