Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Medvjed (Ursus arctos) kod nas ima status rijetke vrste i njime se gospodari prema zakonu o lovu. Naseljava prostrana planinska područja obrasla šumom i uglavnom se ne približava naseljima. Može narasti u dužinu i do 220 cm i visinu do 130 cm. težine i preko 300 kg. Iako je po prirodi mesožder medvjed 95% svojih prehrandbenih potreba zadovoljava bljnom hranom, a kada naiđe na košnice s medom to mu je omiljeni desert kojem poput ljudi nikako ne može odoljeti već će potražiti sve načine za ovim slatkim proizvodom pčela medarica.

 
medvjed i pčeleMedvjedi su u pravilu dobri penjači, plivači i usprkos svojoj velikoj masi vrlo su pokretljivi i snalažljivi tako da gotovo i ne postoje učinkovite prepreke kada se odluče zasladiti medom. Pčelari koji žive u područjima gdje ima medvjeda trebaju i koriste razne tehnike za spriječavanje šteta koje ova životinja prouzroči u želji da se zasladi.  Ženka medvjeda u siječnju rađa 1-4 mladunčeta koji će s njom provesti 1,5 godinu učeči razne vještine lova i opstanka. Medvjedi žive od 10 - 20 godina, a spolnu zrelost dostižu u dobi od 4 - 5 godina.
 
Kako se zaštititi? Vjerojatno je najučinkovitija postava žičanih ograda sa slabom strujom, osobnih iskustava sa medvjedima na sreću nismo imali pa prenosimo neke od izvedbi ovakovih ograda prikupljenih na internetu. Kako ni jedna zaštita nije 100% učinkovita neki pčelari umjesto električnih pastira upotrebljavaju senzore pokreta koji reagiraju zvukovnim i svjetlosnim signalima kod pojave krupne divljači. Mana je da se baterije troše prebrzo jer reagira na svu divljač, no danas postoji rješenje u vidu jeftinih i dostupnih solarnih panela koji osiguravaju dovoljno struje.
Medvjed i pčele u košnici
Medvjed i pčele u prirodi
Iz slike se vidi da sama ograda ne mora uvijek biti učinkovita pa se žice sa slabom strujom dodatno instaliraju i na same košnice osobito oko leta preko kojeg miris meda neodoljivo dopire do medvjda.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme