Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Mravi u pčelinjacima sa jakim pčelinjim zajednicama najčešće niti ne ulaze među pčele na okvire s medom već često surađuju sa samim pčelama pomažući im u čišćenju njihova okoliša od mrtvih pčela i hrane koju pčele ostavljaju ili izbacuju iz košnice.

Ulazak mrava u podnice košnica znači i čišćenje samih podnica od otpalih opasnih nametnika pčela varroe i ostalog onečišćenja. Iako mnogi smatraju da su mravi nepoželjni gosti pčelinjaka, mrave ukoliko ne stvaraju veće probleme ne treba uništavati. Zajednica mrava slična je u samoj hijerarhiji zajednici pčela i uglavnom te dvije dobro organizirane radne skupine dobro međusobno surađuju. uz to što odlično surađuju mravi i pčele imaju svoje zajedničke "neprijatelje"poput ptica, pesticida i sl.

Mravi spadaju u socijalne insekte, to znači da žive u velikim zajednicama, kolonijama ili grupama, u nekim zajednicama ima i do milijun mrava. Postoje tri različita tipa mrava u svakoj grupi kao i kod pčela medarica:
  1. mrav sakuplja medljikuKraljica
  2. Sterilni ženski radnici
  3. Mužjaci
Mravi su na planetu zemlji prisutni i više od 100 miljuna godina, a možemo ih pronaći gotovo na cijelom planetu. Znanstvenici misle da postoji više od 20.000 različitih vrsta i upravo zbog toga ih nazivamo najuspješnijom vrstom na zemlji. Mravi (porodica Formicideae) pripadaju redu Hymenoptera (opnokrilci). Uglavnom su dužine od 2 - 7 mm, iakoneke vrste mrava mogu biti velike i do 2 cm. Postoje smeđi, crni i crveni mravi kao i oni sa ili bez krila. Znanost koja se bavi proučavanjem mrava naziva se mirmekologija. Neke vrste mrava "grizu" i njihov ugriz može biti vrlo bolan pa i opasan.
 
U Republici Hrvatskoj neke vrste mrava su zakonom zaštičene. Šumski mrav ( Formica rufa ) sa svoja tri oblika:
  • veliki šumski mrav (Formica rufa rufa)
  • srednji šumski mrav ( F. r. rufopratensis minor )
  • mali šumski mrav ( F. r. rufopratensis maior )

Borba pčela i mrava: Istraživajući pustinjski-polusušni dio Kanade naišli su na nevjerojatan prizor: Borba pčela i crvenih mrava u prirodi. Srećom ovaj nevjerojatan događaj snimili su video kamerom, pogledajte:

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme