Studeni 23, 2017

The Best bookmaker bet365 Bonus

Wahlberg's HoneyguideHoneyguides ( iz obitelji Indicatoridae ) je ptica - vrabac koja je kod nas prilično nepoznata - neopisivana vrsta, no u svijetu posebno na područjima gdje je više prisutna poput Azije i Afrike je poznata kao vrlo precizan indikator prisutnosti meda. Po tome što radi može se smatrati ili svrstati kao "neprijatelj pčela".

Naime te su malene ptice poznate po svojoj interakciji s ljudima, Honeyguides nose naziv samo nekoliko vrsta ptica koje namjerno dovode ljude izravno do pčelinjih zajednica u prirodi, tako da one kasnije kada ljudi pokupe med mogu uživati u poslastici jajašcima i ličinkama koje pronađu u preostalom leglu. Ta ptica poznata je i po tome da konzumira i uspješno probavlja pčelinji vosak. Čak su jedna od rijetkih vrsti koja se redovito hrani pčelinjim voskom no ipak su joj posebna poslastica leglo nebitno da li pčelinje ili ono od voskova moljca kojeg također obožavaju.

Ponašanja tih vrsta u prirodi posebno je proučavao i opisivao Friedmann 1955. godine dok su te tvrdnje Short and Horne 2002. pobijali obrazlažući kako nema dovoljno dokaza da te ptice namjerno ljude dovode do pčelinjih nastambi u prirodi.

Većina tih ptica "pronalzača meda" su bez šarenih boja i sjajna perja iako neke vrste imaju djelomično svjetložuto nijansirano perje.  Sve vrste imaju svjetlo perje s vanjske strane repa, a koji je kod svih afričkih vrsta bijele boje.

Ptice se djele na ukupno sedamnaest vrsta u četri roda, imaju i svoju "tamnu" stranu jer se ponašaju pomalo parazitski jer za gnjezgo koriste već izgrađena gnjezda drugih vrsti ptica ne ustručavajući se čak ni svojim šiljatim i zakrivljenim kljunom fizički izbaciti moguća pronađena jaja ili mlade tek izlegnute ptice.

U Španjolskoj postoji također jedna "Honeyguides vrsta" koja obožava pčelinja gnjezda. Neke vrste tih ptica tragačica za pčelama imaju sve te osobine ali i saveznike u životinjskom carstvu. Honey badger ( Mellivora capensis ) ili Jazavac medar ili medojedni jazavac naime slijedi tu pticu do pčelinjih nastambi, u oduševljenju besramno se sladeći ruši pčelinja gnjezda tako da ona lete svud uokolo na opću radost ptica koje su ga dovele do njih.

Unatoč svom imenu jazavac medar ne liči na jazavca nego ima više sličnosti s lasicom. Jazavac medar je prije svega mesožder ne ustručavajući se ako treba napasti lava ili leoparda pa mu je med pčela vjerojatno kao nekakav desert. Jazavac medar ili medojedni jazavac je nastanjen kroz veći dio Afrike te zapadna i južna azijska područja Balukistana (istočni Iran), južni Irak, Pakistan i Radžastan (zapadna Indija). Iako im lavovi i leopardi vrlo rijetko predstavljaju prijetnju, a u stanju su pojesti cijelu zmiju otrovnicu do dužine 1,5 metra pčele im nekad dođu glave. Naime zabilježeni su slučajevi medojednih jazavaca na smrt izbodenih unutar komercijalnih košnica koje su pokušavali pojesti.Zato ih lokalni pčelari ne pridržavajući se one "Jazavac pred sudom" ponekad love i ubijaju jer smatraju za štetočine .

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme