Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

solitarne pčeleSvoje ime solitarne, samotarke ili samice dobile su po tome što se te pčele ne roje, ne žive u društvima u košnici, nemaju maticu, nego sve rade same kao jedinke. U oprašivanju usjeva te su pčele i relativno djelotvornije od više poznatih i brojnijih im rođaka pčela medarica Apis mellifera. Pčele samice i izlaze iz kućice već na +5 C, nisu posebno probirljive i obično ne biraju cvijeće poput srodnih im i većih rođaka pčela medarica koje većinom biraju onaj izvor nektara koji je u tom trenutku jačeg intenziteta.

Samice se najradije gnijezde u barskoj trstici, izbušenu drvetu, građevinama od drva i blata. Prirodno grade tunele i naprave 6-15 ćelija pregrađenih blatom. Postupno ih pune nektarom peludom, snesu jajašca, pa opet pregrade, na kraju tunel debelo zagrade blatom (vidi video prilog).

Kod nas proučavanjem bumbara i pčela samica najviše se bavi mr. sc. Marija Ševar, iz Odjela za ekološku proizvodnju u HZPSS koja kaže:

"Za hektar komercijalnoga voćnjaka za oprašivanje treba 500 samica ili tri košnice medarica s oko 60.000 radilica, odnosno jedna solitarna pčela ima učinak oko 120 letačica pčela medarica".

Zbog ugroženosti okoliša, u godini ih nestaje po nekoliko vrsta, uz ostalo i zbog devastacije objekata od drva i zemlje u kojima se rado nastanjuju. Važne su i vrste rezačica (Megachila rozundata), koja na izrezanim komadićima listova čini ćeliju za razmnožavanje, a inače je nezamjenjiva za oprašivanje lucerne, koja tada postiže nevjerojatni postotak klijavosti od čak 99%.

Te pčele lebdjelice (pršilice) i druge, ističe mr. sc. Marija Ševar, koja je korisne kukce zavoljela još kao dijete na livadama oko rodnoga Petrovaradina, a znanstveno ih obrađuje od susreta s Entomološkim muzejom Franje pl. Koščeca u Varaždinu, nakon njenog preseljenja u Hrvatsku.

U zahvalu njihovom trudu oko oprašivanja našeg okoliša možete postaviti jednostavne kućice u koje će se one same  vrlo rado naseliti. To je kukac prisutan u oprašivanju flore iz davnina pa tom jednostavnom i jeftinom gestom možete pomoći u njihovom očuvanju od izumiranja. naime divljih  pčela u Europi ima oko 260 vrsta od kojih svake godine izumre po nekoliko vrsti. Samih solitarnih pčela naravno, kao i medonosnih uostalom, ima više vrsta.

Izrada jednostavne kućice za solitarne pčele:

solitarne pčele

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme