Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Najveća večina biljaka ima potrebu za oprašivanjem, pčele se smatraju kao najvažniji i najbrojniji oprašivači, neke su medonosne neke nisu. Prema dostupnim podacima u Brazilu obitava 6 obitelji pčela. Colletidae, Andrenidae, Halictidae, Megachilidae, Anthophoridae i Apidae.

Tropska pčela "Melipona anthidioides" ili poznatije MANDAÇAIA, je jedna od pčela veličine od 10 mm do 11 mm crnog trbuha sa žutim trakama s područja Brazila. Mandaçaia živi u malenim zajednicama od svega 300-400 crno-žutih pčela, ali i u takvim može u povoljnim uvjetima proizvesti do 4 kg meda godišnje.

Međutim, med se ne vadi za komercijalne potrebe jer je ona navikla da popuni praznine u svojoj nastambi sa puno propolisa, mješavinom voska, gline i stajskog gnoja pa se kao vrsta smatra "prljavom" pčelom. Vađenje njihova meda iako se ne prakticira je moguće ali mora biti odrađeno posebnom pažnjom kako bi se izbjegla kontaminacija.

To su malene tropske pčele koje nemaju žalac. Obično grade gnjezda u šupljem trulom drveću. U gnjezdu takve zajednice nalazi se samo jedna matica - ženka. Saće grade vodoravno, a stanice saća u kojima se razvijaju ličinke radilice napune peludom i medom u koje zatim matica nosi jajašca. Nakon što matica u njih snese jajašca takve stanice saća zatvore poklopčićem od voska. Izvan takvog plodišnog prostora, radilice prave spremišta za med nepravilnog bačvastog oblika.

Postoje dvije podvrste pčele mandaçaia:

M. quadrifasciata, koji ima četiri žute pruge na crnoj pozadini i češća je u području južno od područja nastanka vrste

M. quadrifasciata anthidioides češća je na sjeveru i također ima četiri pruge, ali prekinute u sredini.

Dvije se podvrste mogu međusobno reproducirati, proizvoditi plodno hibridno potomstvo, ali smeđe boje umjesto uobičajene za vrstu crne sa četiri žute trake.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme