Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

cvjetna peludCvjetni prah ili cvjetna pelud je jedinstveni dar prirode, optimalno uravnotežen i upotpunjen omjer vrijednih prirodnih sastojaka.  Svako zrnce sadrži sve sastojke neophodne za zdrav život i normalan razvoj organizma: bjelančevine, vitamine (A, C, D, E i grupa vitamina B), minerale (Ca, Cl, Na, Fe, Mg, Si) , lipide, enzime, eter. ulja i vrijedne antibiotske tvari. Pozitivno djeluje kod anemije i hipertenzije, umiruje preopterećeni nervni sustav i olakšava probleme probavnog sustava.Izuzetne rezultate postiže u liječenju prostate.
 
Ljudi često pogrešno krive sve vrste cvijeća odnosno njegovu pelud za sveprisutne i sve raširenije alergije. Budući da se najveći dio peludi širi preko oprašivača, ta vlažna i "teška" ljepljiva pelud najčešće niti u velikoj večini slučajeva ne putuje zrakom. Naravno postoje i biljke koje proizvode drugačiju poput ambrozije, peludi koje nastaju unutar livada odnosno najčešće "lagane" peludi koju u okoliš raznosi vjetar.
 
Osim mogućih kod nekih uobičajenih alergija na pelud nikakvi štetni učinci konzumacijom ovog dara prirode nisu zabilježeni.
Veličina cvjetne peludi se u prirodi razlikuje pa je tako djelimo na vrlo malu (2,5 – 10 mikrona), malu (10 – 25 mikrona), srednju (25 – 50 µm), krupnu (50 – 100 µm), vrlo krupnu (100 – 200 µm), te na gigantska zrna cvjetne peludi ( preko 200 µm). Pčele oprašujući cvjetove biljaka istu sakupljaju te unose u košnicu za potrebe njihove zajednice grudice koje sadrže od stotinu tisuća do nekoliko miljuna peludnih zrnaca.

Redovnom upotrebom popravlja opće zdravstveno stanje organizma, ublažava posljedice stresa i daje snagu potrebnu za svakodnevne napore. Sama pelud ili cvjetni prah nije proizvod pčela, već su to muške spolne stanice biljaka koje pčele prikupe obilazeći cvjeće.

Različiti cvjetovi u prirodi daju različitu pelud, kako po boji tako i  po hranjivim vrijednostima, a pelud iste biljke ima istu veličinu, površinu, boju i oblik.  Pčele pelud koriste kao hranu za mlade naraštaje. Pelud im je važna kako za proizvodnju matične mliječi tako i za rad njihovih jedinstvenih voštanih žlijezda koje služe za proizvodnju voska.

U jesen kod priprema zajednica za zimu pelud im je važna za stvaranje masnog-bjelančevinastog tkiva koje im omogućuje lakše prezimljavanje. Cvjetna pelud važan je proizvod jer u nedostatku njenog unosa u košnicu prestaje zalijeganje matice.

cvjetna peludJake i zdrave pčelinje zajednice uvijek osiguravaju određenu količinu peludi smještanjem u čelije voštanih saća, na koje zatim nanose tanke slojeve propolisa kao zaštitu od kvarenja, a sve  kako bi mogle još u zimskom periodu početi s hranjenjem svog legla. Cvjetna pelud je vrlo osjetljiv proizvod kojeg treba vrlo pažljivo sakupljati i nakon toga sušiti ili smrznuti.
 
Sakupljena svježa pelud sadrži mnogo vlage, te ju je potrebno prije pakiranja ukoliko se ne smrzava sušiti na prozračnom i sjenovitom mjestu. Pogrešno sušenje i skladištenje peludi dovodi do gubitka svih vrijednosti ove vrijedne namirnice i čini je neprimjerenom za probavu.
 
Svježa pelud u sebi sadrži velik postotak vlage 35-45 %. Kao takva se može isporučiti kupcu ukoliko udaljenost nije prevelika u smrznutom obliku. Sušenje peludi bilo je u pčelarstvu upotrebljavano prije postupka skladištenja zamrzavanjem u hermetički zatvorenim vrečicama.
Osim toga sušena cvijetna pelud daleko je praktičnija za prodaju na malo u lokalnim tržnicama i ostalim maloprodajama pčelinjim proizvodima. Pelud se ne suši na direktnom suncu već postepeno unutar 48 sati uz pomoć sušionika na temperaturi od 35-40°C do postizanja 5-8 % vlage.
 
  • Sviježa pelud se suši u sušari u kojoj je osigurano provjetravanje na stalnoj temperaturi od 40°C / 48 sati. Nakon sušenja pelud mora sadržavati minimalno 92% suhe tvari. Rok trajanja pravilno obrađene i upakirane suhe peludi  je 1 godina.
  • Svježu pelud dozvoljeno je  držati i u specijalnim rashladnim komorama na temperaturi od 18°C. Takva pelud mora prema zakonu sadržavati do 60% suhe tvari. Rok trajanja peludi umiješane u med je 2 godine, bez miješanja u zamrznutom stanju 1godina.
Pelud je hrana za pčele, ali naravno pelud pripremljena za tržište je itekako vrijedan izvor ljudske hrane. Pripremljena u bilo kom obliku ne smije sadržavati nikakve druge moguće nečistoće. Način konzumiranja cvjetne peludi: uzima se čista, umiješana u med ili sa tekućinom (voda, čaj, mlijeko) i to 15-20grama dnevno za odrasle odnosno 5-10 grama za djecu.
 
Ovdje je navedeno samo 10 osnovnih razloga korisnosti konzumiranja pčelinji peluda u dnevnoj prehrani!

cvijet - cvjetna pelud1. Energija - raspon hranjivih tvari koje se nalaze u pčelinjoj peludi sadržava veliki prirodni izvor energije. Sadrži ugljikohidrate, proteine i B vitamine, može vam pomoći kod povećanja izdržljivosti.

2. Upale  - pelud koju sakupe pčele se često koristi kod proizvoda kojima je cilj liječenje upala i kožnih iritacija poput na primjer psorijaze ili ekcema. Aminokiseline i vitamini štite kožu i pomažu regeneraciji stanica.

3. Dišni sustav - zna se da pčelinja pelud sadrži visoku količinu antioksidansa koji mogu imati anti-upalni učinak na plućna tkiva te spriječavanju pojave astme.

4. Liječenje alergija - pčelinja pelud smanjuje prisutnost histamina, poboljšava stanje organizma kod mnogih alergija. Lječnici u Coloradu su oralnom primjenom pčelinje peludi 94% svojih pacijenata u potpunosti izlječili. Pacijenti su potpuno izlječeni od simptoma alergije nakon liječenih oralnim hranjenja peludi. Sve od astme do alergija na sinusna problemi su izbrisani, potvrđujući da je pčelinji pelud predivno učinkovit protiv širokog spektra bolesti dišnog sustava.

5. Probavni sustav - osim ljekovitih vitamina, minerala i proteina, pčelinja pelud sadrži enzime koji mogu pomoći u probavi. Enzimi pomažu tijelu kod upotrebe potrebnih hranjivih tvari iz hrane koju jedemo.

6. Imunološki sustav - dobra je za crijevnu floru i podupire imunološki sustav. Prema nekim istraživanjima pčelinja pelud ima antibiotska svojstva koja mogu pomoći u zaštiti organizma od virusa. Bogata je antioksidansima koji štite stanice od štetne oksidacije slobodnih radikala.

7. Ovisnost - koristi se kod liječenja nekih vrsta ovisnosti. Budući da pčelinja pelud kao i ostali pčelinji proizvodi ne stvaraju ovisnost rade se istraživanja po pitanju lječenja nekih vrsta ovisnosti upravo pčelinjom peludi.

8. Podržava Kardiovaskularni sustav - sadrži velike količine rutina, antioksidansa bioflavonoida koji pomažu u jačanju kapilara, krvnih žila, pomaže kod problema s cirkulacijom i ispravlja razinu kolesterola. Ima moć anti-zgrušavanja te može spriječiti srčani i moždani.

9. Problem prostate - Muškarci koji pate od benigne hiperplazije prostate od koje prema nekim procjenama pati i do 80% muškaraca starijih od 40 godina pčelinja pelud može ublažiti tegobe. Ona smanjuje upalu zaustavlja čestu potrebu za mokrenjem.

10. Problem neplodnosti - pčelinja pelud stimulira i obnavlja funkcije jajnika, stoga se može koristiti kao sredstvo za ubrzavanje željene trudnoće. Osim što je "hormonski pojačivač" ista je i odličan afrodizijak!

Pčelinja je pelud hrana koja djeluje brže i učinkovitije kada se uzme u vrijeme ručka, a posebno prilikom konzumacije s voćem koje omogućuje lagano čišćenje crijevne flore.

Žlica za doručak, po mogućnosti uzeti s komadom voća: voćne su vlakna (sirovo hemiceluloza) pojačati aktivnosti svježoj peludi. Kao i svi ostali proizvodi primjerena je za sve dobne skupine, osim novorođenčadi koja nemaju još razvijene organa za probavu.

I za kraj ako ste zabrinuti za opstanak pčela: Pčelari današnjice su naučili da pčelinju pelud kao i med uzmu pčelamabez ikakve štete za pčelinje zajednice.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme