Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Honey Wine, is an alcoholic beverage that is produced by fermenting a solution of honey and water

Honey Wine, is an alcoholic beverage that is produced by fermenting a solution of honey and water!

Medovina vino od meda je pored medene rakije vjerojatno jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovjek konzumirao. Najstariji arheološki dokazi o proizvodnji Medovine datiraju još iz 7.000 godina prije nove ere. To su bile keramičke posude koje su sadržavale mješavinu meda, riže i drugih lokalnih plodova koji su fermentirali, a pronađeni su u područjima Sjevere Kine.
 
Med je kao osnovna sirovina od davnina bio zahvaljujući vrijednim pčelama relativno dostupna i trajna namirnica do koje se vrlo lako dolazilo, ponekad mnogo lakše nego do mesa divljači ili svinje. Dodatan razlog korištenje ove vrijedne namirnice bio je i rok trajanja. Med se tu našim precima pokazao kao idealan konzervator mesa (nije baš oduvijek bilo rashladnih uređaja), zaslađivač i sl. Vremenom čovjek ga je naučio stavljati i miješati u razna jela, pa i u vodu koja je tada bila gotovo jedino dostupno piće.
 
Ovaj su napitak - eliksir poput medene rakije, spravljali i stari Grci i Rimljani. Postoje tvrdnje da su ga Grci koristili prije nego su otkrili vino. Poznat je i običaj starih Slavena koji su ga pili za vrijeme božićnih praznika, a ta se tradicija zadržala u pojedinim krajevima i dan danas.
 
Samu medovinu dobijemo fermantacijom rastvora prirodnog meda koji bi trebao biti što tamnije boje (medljika, kesten...) zbog dobijanja što tamnije boje. Postupak je isti kao i kod proizvodnje vina od grožđa. Proizvodi se kao alkoholno, obično od oko 8-18% alkohola i nešto rijeđe kao osvježavajuće bezalkoholno piće.
Treba znati da medovina za razliku od jabukovače ili piva opija jače i brže, dok samu razinu konačnog alkohola može odrediti sam proizvođač. Sve ovisi o kapacitetu i količini kvasaca koje dodajemo, oni obično ne prežive iznad 14% alkohola najčešće se razina penje do 16% iznimno ako je proizvođač iskusan može razina doseći 18%.
 
Kvaliteta obje vrste ovisi o kvaliteti meda, samom postupku prilikom fermentacije i skladištenja. Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma.
 
U svijetu se koristi više načina na koji se spravlja medovina kako ona sa tako i ona bez alkohola. Neke od recepata kako hrvatskih tako i inozemnih objavit ćemo na stranici recepti. Osnovni sastojci sve popularnije bezalkoholne medovine su med, limun, i voda. U novije vrijeme umjesto limuna koristi se i popularna cedevita, koja dodatno olakšava spravljanje ovog pripodnog bezalkoholnog napitka. Sastojci alkoholne medovine su slični, samo se kod procesa proizvodnje potiče vrenje vrlo slično kao kod klasične proizvodnje vina.
 

medovinaZnate li da:
 
 • se na poljskom nedovina zove miód pitny što bi u prijevodu značilo pitki med
 • Etiopska medovina naziva se Tej
 • medovina je poznata kao piće iQhilika koje tradicionalno pripremaju narodi Xhosa u Južnoj Africi
 • medovina može imati cijelu paletu okusa ovisno o toga u kom dijelu svijeta se priprema, odnosno iz koje vrste meda
 • komercijalna proizvodnja medovine vrlo je rijetka i najčešće se proizvodi prema starim pčelarskim recepturama
 • "medeni mjesec" je prema jednom vjerovanju termin koji je vezan uz babilonski običaj da mladenkini roditelji mjesec dana nakon vjenčanja opskrbljuju mladoženju medovinom koja se tradicionalno tada pila na svadbama
 • „medeni mjesec“ dolazi po nekim podacima iz podneblja sjeverne Europe gdje su mladenci svakodnevno pili po jednu čašu medovače cijeli mjesec.
 

Neke vrste medovine:
 • Bijela Medovina - bijelo obojena medovina pomoću začinskog bilja, voća ili bijelanjaka
 • Trójniak - Poljska medovina, izrađena od dvije jedinice vode na svaku jedinicu meda
 • Tej - etiopska medovina, fermentirana sa divljim kvascima i bakterijama, te sa dodatkom listova biljke gesho. Tej recepti variraju od obitelji do obitelji, a neki sadrže i dodatak žitarica
 • Sima - brzo fermentirana Finski sorta sa niskom dozom postotka alkohola, začinjena limunom i najčešće povezana uz lokalni festival vappu, odnosno Noć vještica
 • Medovukha - istočna slavenska inačica medovine
 • Melomel - medovina izrađena od meda i bilo koje vrste voća. Ovisno o tome koja se voćna baza koristi, određene vrste su lokalno poznate po više specifičnih naziva: cyser, pyment ...
 • Gverc ili Medovina - Hrvatska medovina specifična za sjeverozapadna ali i ostaloh dijelova Hrvatske. Riječ "gverc" ili "gvirc" je preuzeta od njemačkog "Gewürze" i odnosi se u stvari na razne začine dodane u med.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme