Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Maje, Egipćani, Rimljani, Grci .... još od antičkih vremena se propolis, nešto manje javnosti poznat proizvod od meda, koristio preventivno ali i u ciljanom lječenju. Aristotel ga je smatrao ljekom za gnojne rane, kožne bolesti ...
 
Prvi tragovi upotrebe potječu iz doba drevnog Egipta, gdje se koristio zbog svojih aromatičnih svojstava i u konzervativne svrhe prilikom mumificiranja i balzamiranja. U starom je Rimu u vrijeme vojnih pohoda svaki vojnik ondašnje Legije imao komadić propolisa za koji je još Pilinije rekao da je ublažuje ubode, smanjuje otekline i bolesti, lječi čireve i slično. U Francuskoj tijekom 18. i 19. stoljeća, njegova je ciljana uporaba u liječenju rana, osobito na bojištima tijekom Napoleonovih kampanja. Bez nekog kontinuiranog zabilježenog sljeda tijekom tisuća godina propolis se i danas koristi u medicinske svrhe te posebno od sedamdesetih godina na dalje iznova izaziva znatiželju znanstvene zajednice.
 
propolisPropolis je biljna smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice sakupljaju sa pupoljaka i kore drveća, kao ali i drugih biljaka u prirodi. Tim se poslom u pčelinjoj zajednici bavi samo mali broj pčela koje imaju u košnici tu odgovornu i zahtjevnu zadaću koja je za cijelu pčelinju zajednicu vrlo važna.
 
Unosom u košnicu upotrebljavaju ga za izgradnju ulaza, zatvaranje mogućih pukotina i rupa te zai skladištenje odnosno "sterilizaciju" čelija saća ...
 
Samo ime propolis, koristi se u cijelom svijetu, prema pojedinim tumačenjima dobio je od grčke riječi "pro" što znači prije ili ispred i "polis"što bi u prijevodu bilo grad, a zbog same upotrebe propolisa za izgradnju i regulaciju ulaza u košnicu. Drugi opet smatraju kako propolis nosi naziv prema riječi "propoliso" koja bi na grčkom ili latinskom značila zamazivati - zaglađivati.
 
Propolis kao naziv sada se koristi u skoro svim dijelovima svijeta a kako je točno nastao naziv manje je bitno od same korisnosti. Propolis je kao "lijek" (lat. medicamentum, njem. Medikament, engl. Medicine) u narodnoj medicini poznat još od antičkih vremena, Aristotel ga spominje u svojoj "Priči - govoru životinja" i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih povreda, rana i infekcija. Velika upotreba propolisa zabilježena je za vrijeme Burskih ratova u Južnoj Africi (1899-1902), jer je pokazao odlične rezultate kod boljeg i bržeg zacjeljivanja rana.
 
Kako je košnica ili prirodna nastamba pčela najčešće i vrlo ograničenom prostoru u kojem je temperatura oko 35°C sa visokim stupnjem vlažnosti, u njoj prevladavaju idealni uvjeti za širenje bolesti. Kako bi to spriječile pčele, koje su jedne od najosjetljivijih bića, koriste upravo propolis za zatvaranje svih pukotina, rascjepa i slično te u isto vrijeme saniraju, spriječavaju dalji razvoj i ubijaju postojeće bakterije, gljivice i ostale moguće mikroorganizme.  Kako su same površine vrlo različite po obliku i sastavu propolis na neke nanose u vrlo tankom filmu (stanice starog saća) dok druge propoliziraju u debljim slojevima. U košnici, nađe li se bilo kakva nećistoća ili strano tijelo koje fizički ne mogu izbaciti van pčele ga jednostavno iz sigurnosnih razloga propoliziraju.
 
propolisSastav propolisa sadrži preko 60 prirodnih, kemijskih supstanci, a ni dan danas nije u potpunosti istražen, on koliko je poznato sadrži:
 • 55% smola
 • 30% voska
 • 10% eteričnih ulja
 • 5%peludi
 • vitamine E i B
 • željezo
 • cink
 • enzime
 • organske kiseline
 
Propolis je samo djelomično topiv u vodi, a za otapanje u cilju dobijanja tinktura koristi konzumni 96%-tni etilni alkohol koji otapa daleko veći dio propolisa.
 
Poznato je kako propolis dobiven od različitih vrsta biljaka ima različitu boju, različita senzorska i kemijska svojstva. Samo geografsko porijeklo propolisa međutim ne označava različitost kvalitete, ali se razlika može predočiti laboratorijskom analizom.

Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih popratnih pojava , što je mana sintetskih antibiotika. Propolis uspješno suzbija viruse gripe i herpesa, a preventivno djeluje kod upale grla i paradentoze. Izuzetne rezultate postiže u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana, te čireva probavnog sustava. Uspješno uklanja otekline kod zubobolje, a redovnom upotrebom jača obrambenu sposobnost ljudskog imunog sustava.

Sakupljanje i korištenje

 1. Nekad ali još uvijek i danas propolis se sakupljao struganjem sa stjenki košnica i okvira. U novije vrijeme ciljano sakupljanje omogućava pčelarima dobivanje većih količina propolisa daleko veće čistoće.
 2. Propolis se ciljano smrzava postaje krhak tako da se lakše skida sa sakupljača
 3. Nakon skidanja fizički se odvajaju grube nećistoće poput komadića pčelinjeg voska, komadića drva i sl. te se po potrwebi filtrira
 4. Propolis se u konačnici koristi kao tinktura, prah, smola...

Antioksidativni učinak

Propolis spriječava oksidativni stres organizma, stanju prekomjernog stvaranja slobodnih radikala kisika, pri čemu dolazi do gubitka ravnoteže stvaranja slobodnih radikala i mogućnosti neke stanice da ih razgradi, a rezultira promjenama vezanim uz oštećenje stanica.

Čuvanje

U starom Egiptu, propolis se koristio za balzamiranje mumija. Pčele propolisom balzamiraju sva strana tijela u košnici.

Površinski premazi

Propolis se u industriji koristi za proizvodnju prirodnih boja za drvo.

(tekst i foto: akarlovic)

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme