Studeni 23, 2017

The Best bookmaker bet365 Bonus

Med je kažu lijek, eliksir mladosti, zacjeljuje rane, ima pozitivan učinak na kosu i kožu te ma cjelokupan ljudski organizam kažu za med da je čudo prirode, no on je svakako neobjašnjivo čudo čiju kompletnu proizvodnju, način prerade i skladištenja razumiju samo pčele iako i mnogi ljudi misle da su savladali tehnologiju "prerade" nečeg slatkog u nešto nalik na med. Često se postavlja pitanje kako prepoznati dobar med, ne "domaći" već med medonosnih pčela upakiran u staklenku? Odgovor je teško ili nikako.

Pokušat ćemo koliko je to moguće virtualno opisati neke savjete, kako kupiti, prepoznati, čuvati i naposljetku kako koristiti med. Mnogi misle da znaju kako se med koristi no ponekad se i varaju jer se med koristi na više načina, kao sladilo, kao hrana, kao nešto što pomaže ozdravljenju ... dakle nismo napisali kao lijek jer med nije lijek.

Počnimo redom...

Med što mnogi pčelari prešućuju može biti med koji pčele sakupljaju u prirodi i med koji je dobiven hranjenjem pčela. Takav se med ako se i nađe u prodaji moraposebno označiti kao "ekspresni med". Pčele su nešto slatko preradile i od tog slatkog napravile med, no to nije med kao onaj koji su sakupile posjećujući cvijeće i sakupljajući nektar. Ugledajući se na neke ekološke pčelare koji prodaju crvenu slatkastu tvar pod nazivom med od cikle mnogi su krenuli tim putem jer je zarada u odnosu na med od nektara enormna. No ako se potrošačima med ekspresni proizveden os sokova cikle i šećera prodaje pod med to je prijevara poput one kada vam "Adidus patike" prodaju kao "Adidas patike". No to je ako je već potrošač toliko neiskusan i neinformiran posao za inspektorat i slične institucije.

  1. Ukoliko su pčele hranjene šećerom ili sirupom med je izrazito svjetao, med pčela zbog svog sastava prirodno nije proziran kao voda.
  2. Ukoliko u medu ima škroba treba znati kako je on hladnoj vodi, alkoholu i eteru škrob je netopljiv dok u zagrijanoj tekućini daje masu poput ljepila koja kad se ohladi liči na hladetinu. No iskusni falsifikatori neće pretjerati no može se provjeriti prisustvo škroba sa kap joda. Ako je med koji ste kupili samo dio ili cijela krivotvorina on će poplaviti.
  3. Ukoliko su med radile pčele u vrijeme prihrane šećerom on će imati miris voska ili će biti bez ikakva mirisa. Bit će presladak i bez karakterističnog ugodnog okusa.
  4. Svaki dobar med stajanjem postaje gušći i postupno kristalizira. Med pomješan sa sirušom ostaje žitak ili se raslojava u staklenci. Otopite li žlicu medaa u vodi med bez dodataka napravi mutan efekt vodi no bez taloga. ako se pojavi talog kupili ste falsifikat ili nešto nalik na med.

Kupnja meda:

Prilikom kupnje meda obratiti treba pažnju na boju specifičnu za određenu vrstu meda, miris karakterističan za tu vrstu, okus - buket koji odgovara određenoj vrsti meda. Mnogi ljudi ali i pčelari prvo dignu staklenku i ocjenjuju prozirnost, to danas u 21. stoljeću nije i ne može biti orjentir sigurne kupnje. Sastavni dio meda je pelud, ne ona koja leti zrakom već pelud cvijeća koju su pčele sakupljajući unijele nektarom.

Ako je boja tamna okusa karamele znači da je ili u med nešto dodano ili da je pretapan te karameliziran. Takav med ako i jest med nije dobar. Ukoliko pak je med presvjetao, prebistar i slično, moguće da je med sa dodatkom šećera ili filtriran mikro filterima toliko snažnim da su mu izvadili sve osobine po kojima se razlikuje od meda te određene vrste biljaka.

Konzestencija svakog meda trebala bi biti gusta jačina iste ovisi opet o vrsti meda. Ukoliko je med pretekuć, ovisno opet o vrsti, med je izvrcan nezreo u njemu je previše vode i postoji mogućnost da će se pokvariti. Dakako mnogi tvrde da med nije kvarljiv ovo je slučaj kada ta priča "ne drži vodu" odnosno previše vode u medu izaziva fermentaciju - kvarenje. Druga opcija ako je med tekuć uvjek je da je pretopljen što mu ponekad povećava HMF do te mjere da jednostavno nije za prodaju.

Mnogi pčelari prakticiraju prodaju na ulici, to je pogrešno iz nekoliko razloga:

  1. Povećana prisutnost olova kod gustog prometa
  2. Med nije dobro držati na direktnoj sunčevoj svijetlosti niti ga pregrijavati na bilo koji način pa ni tako da će se on držati na stolu ili štandu na +40°C
  3. Kupnja meda na ulici poput one na turističkim rutama puna je nepoznanica, a kupnja od nepoznatih anonimusa se ne preporuča


Zagrijavanje meda:

Med u kristaliziranom stanju nije potrebno dekristalizirati a ako se već iz nekog razloga treba vratiti treba to učiniti postupno jer će kod naglog izgubiti svojstva i okus. Za zagrijavanje se koristi posuda s duplim dnom ili zagrijavanje u vodi. Može se dekristalizirati i u mikrovalnoj što je praksa kod amerikanaca no također postupno u nekoliko koraka a ne odjednom jer će se pregrijati i pokvaririti. Pogrešno je mišljenje da ga mikrovalovi kvare, z stvari oni nemaju nikakav učinak na med kao ni na mrkvu ili krimpir.

Vađenje iz staklenke:

Med se vadi iz staklenke žlicom, možete ju i ugrijati malo ako je med dosta kristaliziran iako ni to nije potrebno. Priče da se med jede samo drvenim žlicama su babska naklapanja iz vremena kad je metalni pribor današnjice bio nepoznanica.

Čuvanje i skladištenje:

Čuvanje meda kod kupaca nije nimalo komplicirano. Ne držati na sunčevoj svjetlosti i to je uglavnom to. Nema potrebe med držati u frižideru da se ne pokvari, dovoljno ga je svaki puta samo dobro poklopiti originalnim poklopcem. Bolje da ga držite svima "na vidiku" uvjek na dohvat ruke jer traženje meda uzrokuje zaboravljivost konzumiranja, a svaka zaboravljivost kao što znamo baš i nije najbolja za vas. Med je najbolje držati na sobnoj temperaturi.

Koliko meda odrasli koliko djeca dnevno:

Djeci mlađoj od 10 godina 3 x 10 grama je preporučljiva doza pretjerati dakako ne mogu. Odraslima je ta doza povećana na 60-90 grama koja se uzima u dva ili tri djela tijekom dana. Jedna se doza i kod odraslih i kod djece svakako ostavlja za prije polaska na počinak a može se naravno uzeti sa bilo kojom tekućinom pa i vodom.

     

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme