Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Spada u nažalost zbog manjeg broja nasada heljde zadnjih desetljeća u rijeđe i vrijednije vrste meda. Pčele koje prikupljaju i obrađuju nektar heljdinog cvijeća stvaraju tamni med kojeg karakterizira potpun robustan okus na koji se korisnici postupno privikavaju a kad ga prihvate od njega ne odustaju. Dok med heljde može varirati u boji sve od bakreno žute do ljubičaste ili gotovo crne, najčešće je tamno žut s pomalo crvenkastim nijansama kada se okrene prema svjetlu. U usporedbi s drugim prisutnijim vrstama, heljdin med i nije toliko sladak, ima okus više nalik melasi i vrlo je omiljena vrsta meda u Europi.

Osnovni sastav i nutricionistički profil svih vrsti meda su najčešće isti, no med heljde ima veće koncentracije makronutrijenata, elementima u tragovima i antioksidativnim spojevima.

Jedna pčelinja zajednica skupljajući nektar na području cvatnje heljde može skupiti i do 290 kilograma nektara po hektaru nasada (Izvor podatka: Insect Pollination of Cultivated Crop Plants).

Karakteristike:

  • ne sadrži masti ni kolestelor
  • povećan broj minerala u sastavu
  • konzumiranjem daje brzu energiju

Istraživanjima je zaključeno kako heljdin med ima antioksidansa kao:

  • špinat
  • jabuke
  • jagode
  • naranče

Heljdin med tradicionalno se proizvodi više na području sjeverozapadnog djela Hrvatske, Hrvatskog zagorja i Međimurja. Područja izvan Hrvatske poznata po proizvodnji heljdinog meda su Minnesota, New York, Ohio, Pennsylvania i Wisconsin i u istočni dio Kanade.

Jedna provedena znanstvena studija provedena u Penn State College of Medicine otkrila je kako vas vrlo male količine meda heljde konzumirane prije spavanja oslobađaju noćnog kašljanja i bitno utječu na kvalitetu spavanja.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme