Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus


Imate li ideju za sadržaj u ovom djelu (ili bilo kom drugom) javite nam na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kao i u slučajevima želite li da se ovdje ili na nekom drugom mjestu objavi vaš sadržaj.


 

Auto prihrana pčela

Loše vrijeme i zakašnjelo proljeće često nas tjera na dodatna razmišljanja kako razviti pčelinja društva bez značajnog povečanja troškova u proizvodnji. Evo jedan od načina kako to radi poznati iskusan pčelar Mirko Veić iz Mihaljevaca kod Požege

Opširnije:Auto prihrana pčela

Dezinfekcija košnica i pčelarske opreme

Natrijev hidroksid - kaustična soda se koristi i kao dezinficijans kod objekata sa dez barijerama s time da se mora paziti da ne djeluje kontra na dezinficijans s kojim dezinficiramo objekte. Uglavnom može se kao takva (uspješna je) koristiti i za dezinficiranje prostorija, zemljanih terena ili se koristi preventivno za spriječavanje pojava/širanja zaraza.

Opširnije:Dezinfekcija košnica i pčelarske opreme

Formiranje nukleusa

Malo pčela = malo meda, puno pčela = puno meda. To vam vjerojatno zvuči normalno i razumljivo. U suvremenom pčelinjaku i pčelarstvu prema tome da bi bio rentabilan potrebno je imati puno pčela u puno košnica, jer jedna pčela ne samo da sama ne može opstati već može prikupiti vrlo male količine meda preko sezone jasno uz uvijet da je sakupljačica a ne trut ili matica.

Opširnije:Formiranje nukleusa

Iskucavanje pletara

Iskucavanje košnica obavlja se kada u košnicama više nema pčelinjeg legla. Ukoliko se u košnici nalazi mlada ovogodišnja matica legla ima sve do kraja mjeseca rujna pa i duže ovisno o godini i podneblju. Mlade matice razvijaju leglo nešto dulje od starih.

Opširnije:Iskucavanje pletara

Odabir košnice

Košnica već odavno iako mnogi to misle nije obična drvena kutija u kojoj pčele rade za pčelara med. Danas se tu već radi o složenim sustavima koji imaju za cilj omogućiti pčelama što bolje uvjete za život, uzgoj mladih pčela i skladištenje hrane za vremena kada u prirodi ne mogu pronaći dovoljno hrane.

Opširnije:Odabir košnice

Osnovne teorije pčelarstva

Pčele lete u radijusu i do nekoliko kilometara kako bi prikupile sve što im treba za razvoj i održavanje njihove zajednice. Dakako kako se vrijeme izleta skraćuje one rade bolje odnosno lakše. Pčele se mogu i smiju držati gotovo svugdje, mjesto za njihovo držanje ne mora biti nužno idealno prema pčelarskoj literaturi.

Opširnije:Osnovne teorije pčelarstva

Prehrana pčela

Medonosne vrste pčela su vegetarijanci. Prirodna hrana odraslih pčela medarica je pelud i nektar kojeg sakupljaju u prirodi obilazeći najrazličitije vrste biljaka, neke više neke manje te naravno med.

Opširnije:Prehrana pčela

Rad s pčelama

U različito doba godine, na različitim mikrolokacijama pčele različito reagiraju. Košnicama kad baš moramo uvijek pristupamo polako, bez lupkanja - tiho jer pčele nekad reagiraju i na najmanju pogrešku poput pogrešnog skidanja krova ili poklopca sa LR košnice pa prije svih stražarice sa leta prijete ubodima.

Opširnije:Rad s pčelama

Rojenje pčela

Rojenje pčela je, pojednostavljeno rečeno prirodan način umnožavanja pčelinjih zajednica. To je kompliciran i težak oblik kako za pčelara tako i za pčele same no usprkos tome on je pčelama osigurao život kao vrste kroz tisuće godina.

Opširnije:Rojenje pčela

Seljenje košnica unutar pčelinjaka

Svaki  pčelar prije ili kasnije mora preseliti jednu ili više košnica, bez obzira radi li se o selečem ili stacioniranom pčelinjaku. Unutar ovog teksta opisat će se način preseljenja košnice unutar pčelinjaka i/ili kada sama razdaljina nije dovoljno velika pa postoji opasnost da nam se pčele nakon preseljenja vračaju na staru lokaciju.

Opširnije:Seljenje košnica unutar pčelinjaka

Sklapanje okvira

Sklapanje okvira pčelari rade najčešće preko zime pa sve do prvih proljetnih ozbiljnijih pregleda, a isto zna biti komplicirano i dugotrajno. Za vas smo odvojili nekoliko načina kojim si taj posao dosta olakšavate.

Opširnije:Sklapanje okvira

Ulaz na vrhu košnice

Možete držati pčele u savršenom redu, ali to ne eliminira sljedeće probleme: miševe, mrtve pčele koje zimi blokiraju izlaz, česta kondenzacija poklopca kod nižih temperatura, snijeg koji blokira izlaz, trava u sezoni blokira pčelama izlaz itd.

Opširnije:Ulaz na vrhu košnice

Umnožavanje pčelinjih zajednica

Iz vlastitih pčelinjih društava možemo uz malo vještine i znanja lako formirati novo društvo stvaranjem prisilnih umjetnih rojeva, svejedno da li ih trebamo kao pomoćna društva koja nam služe za pojačavanje postojećih ili ih jednostavno ostavimo da se razviju u jake pčelinje zajednice koje će nam iduće godine omogućiti veći prinos pčelinjih proizvoda.

Opširnije:Umnožavanje pčelinjih zajednica

Vađenje meda - vrcanje

Kao što znamo med možemo djeliti prema načinu vađenja, a pčelarima ukazuje na uspješnost njihovog rada kao i neke pojedine pčelinje paše. Najčešći danas način vađenja meda je vrcanje, toliko je uobičajen da neki kupvi ali i pčelari ne znaju da postoje i druge metode.

Opširnije:Vađenje meda - vrcanje

Voda u pčelinjaku

Voda kod pčela kao i kod ljudi predstavlja izvor života. Tu činjenicu imajte uvijek u vidu kada ožednite. Sjetite se da će vaše pčele ukoliko nemaju u Vašem pčelinjaku mjesto gdje će doći do vode potražiti je negdje dalje.

Opširnije:Voda u pčelinjaku

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme