Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

U različito doba godine, na različitim mikrolokacijama pčele različito reagiraju. Košnicama kad baš moramo uvijek pristupamo polako, bez lupkanja - tiho jer pčele nekad reagiraju i na najmanju pogrešku poput pogrešnog skidanja krova ili poklopca sa LR košnice pa prije svih stražarice sa leta prijete ubodima. Tamnu i posebno "dlakavu" odjeću trebalo bi izbjegavati, kao i oštre mirise koji već samim našim prisustvom dodatno razdražuju medonosne pčele.

U proljeće i kad ima jače paše, pčele su "mirnije" nisu preagresivne. Kasnije u ljeto, kad je vruće suho i vjetrovito, pčele napadaju i bodu znatno češće negop recimo kada je toplo vlažno i sunčano. U jesen pred kraj paša u okolici agresivnost i obrana košnice su također izraženi nešto jače.

osnovna oprema i alat za rad sa pčelamaPrije kretanja u pregled ili obavljanja nekih poslova oko košnica trebamo pripremiti sav alat i opremu koja nam je potrebna kod tih radova. Previše opreme i alata će smetati premalo dodatno uzrujati pčele bez potrebe predugim radovima. Iako za dimljenje pčela velika većina pčelara koristi dimilicu sa mjehom ona nije nužna jer za zadimljavanje je ponekad dovoljno imati bilo što iz prirode poput recimo biljke koju susrećemo svugdje Rogoz - Typha latifolia. Trajna je  1 - 2,5 m visoka vodena biljka, s oko 2,5 cm debelim podankom koji nam može izvrsno poslužiti kao zamjena za dimilicu. Neće previše dimiti pčele i dodatno ih uznemiriti, a kad se jednom prije pregleda upali dimi lagano i dugo. Ukoliko nemamo kao punili za dimilicu može se koristiti domaći suhi duhan (zajedno sa stabiljkom), suho drvo (bazgine grančice i sl), suhe hrastove gljive i slično. Za manje radove dovoljan je list papira.


Sa dimljenjem i zadimljavanjem prije i tijekom radova treba biti umjeren. Naime osobito u počecima pčelari iritirani sa nekoliko uboda stražarica rade grešku i upuhuju prevelike doze dima po zajednici što pčelama smeta jer ukoliko se dimilica previše koristi dim postaje jači i topliji pa čak može biti i prevruč za naše pčele. Nerjetko se tada dešava da pčele u takvim situacijama sklupčaju i usmrte svoju maticu. Desi li se to pred kraj ljeta ili na jesen dolazi do neželjenog gubitka te zajednice.

pregledom okvira okvire nikad ne držimo u vodoravnom već u okomitom položajuKod rada sa nastavljačama prije otvaranja košnice upuhnemo jedan ili dva kratka mlaza dima kroz leto tek tada otvaramo košnicu, kod lisnjača je pristup isti s tom razlikom da se pčele kod otvaranja ne dime kroz leto, nego kroz zadnji otvor. Pčele se mogu osim dimom i lagano orositi vodom sa ili bez arome nekih biljaka (matičnjak i sl). Kod vađenja okvira okvire ne držimo u vodoravnom već uvijek u okomitom položaju tako da ne dolazi do nehotičnog prosipanja nezlelog meda. Osim toga od težine se može desiti i da dođe do puknuća još nedovršenih čelija saća.


Ne podnosimo li ubode pčela što je čest slučaj u počecima bavljenja pčelama, treba kod radova nositi prikladna odijela koja ne sputavaju naše pokrete, pčelarske kape i rukavice. Rukavice moraju biti glatke, dovoljno elastične i neprobojne za žalce. Tijekom vremena kada se stekne mala rutina i međusobno "povjerenje" sa pčelama i tolerancija na povremene ubode rukavice će se koristiti rijeđe.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme