Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

 

sakupljanje cvjetne peludiCvjetna pelud ili cvjetni prah nije proizvod pčela već ga pčele sakupljaju u prirodi tijekom cijele kalendarske godine uključujući i zimske mjesece. Zimi naravno ima manje cvijeća ali i taj mali dio pčele će u ponekim toplijim zimskim danima pronaći i zahvaljujući svom prirodnom nagonu i građi tijela unijeti u košnicu. Pelud je pčelama važna upravo kao i nektar, krajem zime kada kreće prvo leglo pelud im  je neophodna, a u prirodi rijetka.

Prema nekim istraživanjima jedna pčelinja zajednica godišnje treba oko 20-30kg peludi za svoje potrebe, brzina kojom to sakupe ovisi o jačini zajednice, području sakupljanja/pčelinjaka i vremenskim uvjetima. Ukoliko u košnici nema ili ima vrlo malo sakupljene cvjetne peludi, pčele će u razmjerno zalihama kojima raspolažu odgajati leglo ili će u ekstremnim slučajevima matica čak privremeno i prekinuti zalijeganje.

Tamo gdje nama legla nema ni pčela to zna svaki pčelar. Također je važno znati da za proizvodnju kilograma meda pčela troši nešto više od kilograma peludi. Strah nekih pčelara da će sa sakupljanjem peludi pomoću sakupljača pčele ostati bez potrebnih zaliha za odgoj legla ipak je neutemeljen. Naime skidači nikad ne skinu svu pelud pa se isti mogu držati tijekom cijele sezone počevši od početka ili sredine mjeseca travnja pa sve do kraja kolovoza.

Pitanje je na koji bi način pčele opstale da u prirodi ne nalaze ovu vrijednu namirnicu. Iako se zna da se pčele prirodno hrane medom i sa peludi nerijetko pčelari pretjeraju sa vađenjem te vrijedne i nezamjenjive namirnice - cvjetne peludi. Pojedini pčelari rade grešku gledajući u košnici samo zalihe meda ali ne i peludi što je pogrešno znamo li značaj peludi u razvoju svake pčelije zajednice. Pelud pčelama predstavlja neiscrpan izvor potrebnih bjelančevina, masti, minerala i svih sastojaka koje pelud sadržava. Kvalitetna pelud sadržava sve sastojke za proizvodnju matične mliječi, nema li peludi nema ni mliječi. Nema li mliječi nema ni jedine hrane koju dobiva matica za vrijeme polaganja jajašca i tu se krug zatvara, zajednica brojčano slabi. Slabe zajednice podložnije su bolestima, lakše i češće se događa zalijetanje drugih pčela u takve zajednice i krađe meda-grabeži. Takve zajednice s nedostatkom peludi imaju usporen rast žlijezda koje luče vosak, smanjuje se životni vijek pčela, smanjenjem životnog vijeka pčela smanjuje se važan broj pčela sakupljačica, bez pčela sakupljačica nema potrebnog unosa i zajednica uz smanjenje zalijeganja matice propada.

skupljač peludiS druge pak strane ponekad ukoliko se pčelinjak  nalazi na idealnoj lokaciji, kada u okolici ima obilje cvjetne peludi može se dogoditi da pčele svojim unosom peludi u košnicu blokiraju odnosno ograniče maticu u zalijeganju. To isto tako nije dobro ni poželjno. Tu je potrebna intervencija pčelara. Ukoliko nema sakupljače peludi treba u plodišnom dijelu košnice vršiti premiješaj okvira. Pčelar također treba znati da sve zajednice ne unose istu količinu cvjetne peludi što je osobito važno bavi li se pčelar sakupljanjem peludi. Zajednicama koje slabo unose pelud ne treba stavljati skidače peludi da se ne poremete zalihe koje utječu na razvoj i zalijeganje legla jer ukoliko u prirodi i u košnici nema dovoljnih zaliha cvjetne peludi pčele će nagonski trošiti skromne zalihe iz svog tijela.

Postavlja se nakon svega pitanje što je najbolje, a odgovor je da svakom okolišu i svakom pčelinjaku treba prilagoditi način pčelarenja zasebno pa tako i sakupljanje peludi. Manji je svakako problem ukoliko u prirodi ima dovoljno ili previše cvjetne peludi. Tada je briga pčelara da "igrom"  okvirima odnosno premještanjem samo spriječi blokiranje matice. Međutim kada u prirodi nema peludi ili je ima vrlo malo, tada treba želimo li da se zajednica pravilno i nesmetano razvija vršiti stimulativnu prihranu pčela rijetkim šećernim sirupom. Poznato je da pčele hranjene rjeđim sirupom unose više peludi od onih koje se prihranjuju gušćim sirupom ili pogačom i to treba imati uvijek u vidu. Dodavanje stimulativnih zamjena za pelud u sirup može biti prednost ali i ne mora jer u našim krajevima samo u iznimno rijetkim slučajevima može se dogoditi da peludi nema u prirodi. Dodavanjem peludnih zamjena u sirup pčelar će pribjeći recimo u slučajevima dugotrajnih, jakih, stalnih kiša kada pčele ne mogu izlaziti iz košnica. U protivnom pčela će u našim krajevima, gdje je priroda još uvijek očuvana, nema previše industrije i zagađivača pronaći i najmanji peludni cvijet i prikupiti ga iz prirode zahvaljujući specifičnoj građi tijela i unijeti u košnicu, nerijetko onaj ljudskom oku praktički nevidljiv.

skidač peludi

Što sve utječe na pravilno sakupljanje peludi:

 • Vrijeme: kod nižih temperatura pčele ne izlaze, cvijetne latice se ne otvaraju
 • Vjetar: Za vrijeme vjetrovita dana pčele otežano lete pa primjerice kod brzine vjetra od 15 do 20 km/h let pčela se bazira samo u blizini košnice.
 • Razmak zajednica od poljoprivrednih kultura: Kod intezivnih poljoprivrednih nasada vrlo je bitan pravilan raspored i razmak košnica. Pokazalo se da pravilno postavljene košnice unutar poljoprivrednih nasada bitno utječu na prinose poljoprivrednih kultura.

Ponovimo o vađenju cvjetne peludi:

 • cvjetna pelud

  Veličina rupice na skidaču treba biti 5 milimetara
 • Pčelama ne treba po svaku cijenu vaditi pelud
 • Posebnu pozornost obratiti na kvalitet i ispravnost skidača peludi
 • Cvjetnu pelud vadimo samo jakim i zdravim pčelinjim zajednicama
 • Zajednicama koje slabije unose pelud - istu ne vadimo
 • Slabim zajednicama - pelud ne vadimo
 • Stimulativna prihrana pčela od sredine kolovoza do početka rujna vrlo rijetkim šećernim sirupom  pridonijet će jačem unosu cvjetne peludi što rezultira većim  zalijeganjem matice, što je posebno važno jer matica u to vrijeme zaliježe legla koja nam donose takozvane "zimske" pčele.
 • Skidač peludi može ovisno o dizajnu poslužiti kao zaštita protiv ulaska glodavaca na jesen ili kao zaštita protiv grabeži
 • Prilikom skidanja, sušenja i skladištenja peludi koristiti mjerač vlage
Pelud je lako pokvarljiva namirnica i o tome treba voditi računa kada se odlučimo na vađenje iste skidačima. Vidi tekst o sušenju cvjetne peludi.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme