Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

 

Svaki  pčelar prije ili kasnije mora preseliti jednu ili više košnica, bez obzira radi li se o selečem ili stacioniranom pčelinjaku. Unutar ovog teksta opisat će se način preseljenja košnice unutar pčelinjaka i/ili kada sama razdaljina nije dovoljno velika pa postoji opasnost da nam se pčele nakon preseljenja vračaju na staru lokaciju. Možda ste kupili košnice pa ih želite zajedno sa pčelama smjestiti bez gubitaka, možda se situacija na terenu promjenila pa zbog susjeda morate pomaknuti košnicu/e za nekoliko metara, razloga za micanje ili seljenje je nebrojeno i u to su se uvjerili svi pčelari.

shematski prikaz

Preseliti košnicu za 2-3 ili više metra unutar pčelinjaka može predstavljati problem, jer kao što znamo košnicu bi trebalo preseliti 2-3km. pa nakon tjedan dva vratiti na željeno mjesto u protivnom će se pčele vraćati na mjesto gdje se košnica prije nalazila. Da bi izbjegli takvo dugotrajno rješenje, možemo se poslužiti malim lukavstvom.

Poslije 3-4 godine eksperimentiranja na svom pčelinjaku Bertil Stigemyr (Amerika) odlučio je svoje iskustvo podijeliti i sa drugim pčelarima. On je naime ispred izlaza postavio staklenu pločicu, na cca.15cm. pod pravim kutom. Navečer kada se pčele smire i povuku u košnicu, jednostavno ju preseli na željeno mjesto. Ujutro kad pčele počinju izlaziti, pčele udaraju u staklenu pregradu, pa su prisiljene poljetati ukoso pod 90°.
Takav manevar zbog staklene pločice ih toliko zbuni da se moraju ponovo orijentirati za povratak u košnicu. Staklena pločica ili neka druga prepreka (ne nužno prozirna) bi trebala ostati nekoliko tjedana, da se sve stare pčele priviknu na novi položaj košnice. Nakon micanja  te pregrade - pločice, pčele još neko vrijeme izlaze pod istim kutem u košnicu. Ovisno o dobu godine u kojem se samo premještanje radi dodatno zatvaranje leta na dan dva može pomoći kod prisiljavanja pčela na novu orjentaciju. Naravno uvijek postoji mogućnost da će dio starijih pčela izletnica tražiti staru lokaciju i ukoliko se tamo nalazi još Vaših košnica smjestiti se unutar njih.
Ovako si možemo pomoći kod formiranja umjetnih rojeva ili kada pojačavamo društva novim pčelama, što je daleko prihvatljivije od raznoraznih pripravaka za omamljivanje pčela koji se nude na tržištu.

Ovakve i slične prepreke možemo slobodno koristiti uz smanjenje leta košnice za spriječavanje pojave grabeži ili ako je grabež već prisutna. Naime pčele "pljačkašice" prilikom izlaska iz košnice brľže i "bezglavo" jure iz košnice i pritom udaraju u pregradu, sam ulaz u košnicu im je frontalno onemogućen ... pomicanjem pregrade i dodatnim suženjem prostora izlaska ulaska stvara se jači efekat.

Premještanje košnice na veću ili kraću razdaljinu da bi bilo ispravno i sigurno odrađeno uključuje uvijek nekoliko osnovnih koraka:

  1. Zatvaranje ulaza  košnice, to je postupak kojim zatvaramo sve ulaze/izlaze na košnici koji bi pčelama prilikom premještanja omogućili da napuste unutrašnjost košnice i to na način da se omogući cirkulacija zraka. Košnice treba zatvorili kasno uvečer kada se sve pčele vrate u košnicu ili vrlo rano ujutro prije nego pčele počinju sa sakupljanjem nektara. Kod velikih vrućina kada pčele ni preko noći u potpunosti ne ulaze u košnicu već stvaraju „brade“ može nam pomoći podmetanje mikronastavka ili polunastavka.
  2. Povezivanje i osiguranje nastavaka kod nastavljača najčešće i najsigurnije obavljamo specijalnim zatezačima
  3. Prijenos košnice na novu lokaciju ili utovar na prijevozno sredstvo je osjetljiv dio i potrebno ga je obaviti uz što manje  uznemiravanje pčela. Dobro je da taj posao obave bar dvije osobe, a pomoć kod transporta ovisno o samom terenu može biti u vidu transportnih kolica bilo onih specijaliziranih za premještaj košnica nilo običnih.
  4. Istovar / smještaj košnice na željenu lokaciju također kao i u prethodnom koraku treba obaviti uz što manje stresa za pčele izazvanog trešnjom košnice. Dobro je da taj posao obave bar dvije osobe, a pomoć kod transporta ovisno o samom terenu može biti u vidu transportnih kolica bilo onih specijaliziranih za premještaj košnica nilo običnih.

Zatvaranje leta može se efikasno napraviti unaprijed pripremljenim komadima mreže samo treba paziti da promjer otvora na mreži ne bude veći od onog koji se stavlja na zbjeg LR košnice kako ne bi pčele ipak izlazile van.


Zatezanje nastavaka zatezačima važno je napraviti precizno kao i zatvaranje otvora na košnici jer će se u protivnom prilikom transporta / pomicanja zatezači malo olabaviti što je dovoljno da se nastavci odvoje. Tada će pčele uznemirene pomicanjem nahrliti van košnice u cilju obrane nastambe, pedesetak uboda u sekundi je tada je neminovno. Zato pažljivo i strpljivo odradite taj posao.

Api liftKod premještanja i/ili utovara obavezno nosite pčelarsko odijelo iako ste sve odradili kako treba zlu ne trebalo. Opreza nikad dovoljno, ne kaže se bez veze oprez je majka mudrosti, jer i najvještiji ponekad u poslu pogriješe. Odlična investicija kada pčelinjak vremenom naraste je kupnja kolica za prijevoz nastavaka i/ili košnica, uštedjet će vam mnogo muke. Ukoliko je teren takav da je vožnja kolicima nemoguća postoje posebne ručke za prijenos nastavaka pa nabavite tijekom vremena i njih.

Istovar je sličan kao i utovar sve mjere primjenjive su samo obrnutim redosljedom. Nakon smještanja košnice na mjesto ne otvarajte ju odmah, pričekajte barem pola sata sa otvaranjem da se pčele unutar košnice malo smire jer će u protivnom nahrupiti van i svi dalji radovi oko tog mjesta bit će nemogući.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme