Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

gornje i donje leto na košnici

 

Možete držati pčele u savršenom redu, ali to ne eliminira sljedeće probleme: miševe, mrtve pčele koje zimi blokiraju izlaz, česta kondenzacija poklopca kod nižih temperatura, snijeg koji blokira izlaz, trava u sezoni blokira pčelama izlaz itd. Također vam ulaz na vrhu u košnice umjesto na dnu  omogućuje korištenje vrlo učinkovitih sakupljača peludi. Odličan i vjerojatno najbolji odabir za ovaj tip ulaza ako se gleda samo sa očima pčelara. Kada namjeravate sakupljati pelud samo stavite sakupljač na vrh košnice. Klizna ladica na zadnjem dijelu košnice omogućava da uzimanje peludi bude bez ikakvih problema i uznemiravanja pčela. Osim toga sakupljena pelud sa gornjih sakupljača je daleko čišča.

Elishia Gallup opisuje za The American Bee Journal 1867, kako pčele bez strujanja zraka od dna košnice (leta) prema gore (krovu) odlično zimuju baš kao i u prirodnim staništima koje su si same odabrale i u kojima tisućama godina ništa ne mijenjaju.

Michael Bush opisuje u svojim zapažanjima kako je njegov susjed pčelar ostaljao otvor na košnicama tijekom cijele godine dakle i zime, bez ikakve posebne zaštite osim one da unutra ne pada kiša ili snijeg. Njegove su pčele uvijek dobro prezimljavale, prije bi u proljeće ulazile u punu snagu i u rojevno stanje. Pročisne su letove tijekom zimskih mjeseci pčele obavljale tek kada je vanjska temperatura za njih bila povoljna.

gornji skidač peludi

 

Michael je stoga veću pozornost obratio na smještaj prirodnih rojeva u okolnim šumama. Na mjestima na kojima im je ulaz bio iznad, odnosno tamo gdje su saće gradile ispod ulaza saće su obično bile svijetle i čiste. Na mjestima na kojima su pčele gradile saće iznad ulaza tu je saća bila više manje tamnija i sa mrtvim pčelama.

Michael Bush u svojim osmatranjima sa takvim košnicama osim toga nije primjetio nikakvu razliku u agresivnosti pčela kod rada sa košnicom. Uostalom on navodi kako otvaranje same košnice sa gornje strane koja nema ulaz na dnu pčelama ne predstavlja dodatan problem kao u košnicama koje imaju donje leto jer im je kod rada sa košnicom koja ima donje leto košnica otvorena sa dvije strane. Osmatrao je i način na koji pčele čiste košnicu od mrtvih pčela. Zna se da istih tijekom sezone nema u značajnom broju, one se kao takve akumuliraju tijekom zimskog perioda. S obzirom da je ulaz na vrhu nema posebnih smetnji za zajednicu naprotiv leto je uvjek prohodno. Završetkom zime podnica se mijenja čistom ili se očisti na licu mjesta. (Michael Bush)

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme