Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Iz vlastitih pčelinjih društava možemo uz malo vještine i znanja lako formirati novo društvo stvaranjem prisilnih umjetnih rojeva, svejedno da li ih trebamo kao pomoćna društva koja nam služe za pojačavanje postojećih ili ih jednostavno ostavimo da se razviju u jake pčelinje zajednice koje će nam iduće godine omogućiti veći prinos pčelinjih proizvoda. Taj postupak prilično je jednostavan i možemo ga obaviti prije u tijeku glavne ili želimo li tek nakon glavne paše.

Iz jakih pčelinjih zajednica iz plodišta oduzimamo otvorena legla sa mladim pčelama. Okvire stavljamo u unaprijed pripremljene nastavke na podnici. Na njihova mjesta u plodišta dodajemo pripremljene okvire sa satnim osnovama, odmah do legla. Ovisno o jačini društva obično se uzimaju po 2 okvira sa leglom tako da jedan nastavak sa deset okvira punimo iz tri jake košnice što iznosi 6 okvira legla. Ostatak popunjavamo sa 2 okvira na kojima je satna osnova i 2 okvira sa medom. Kod kompletiranja na nastavak stavljamo hranilicu i ventilacionu mrežu te naravno krov košnice. Tako novo formiranu košnicu selimo na drugu lokaciju minimalno 2-3km da spriječimo vraćanje dijela pčela radilica u izvornu košnicu. Nakon otprilike 15-20 dana novo formiranu košnicu možemo slobodno vratiti natrag.

Važno što ne smijemo zaboraviti kod dodavanja legla u novu košnicu je da legla stavljamo na sredinu košnice, kako bi pčele lako mogle održavati potrebnu temperaturu legla (slika 1 i slika 2). Košnicama iz kojih smo vadili legla preostala legla približavamo i stavljamo na sredinu plodišta košnice (slika 3).

  Pripremljenom novom društvu potrebno je u početku dodavati hranu najbolje u obliku tekućeg sirupa ili obične vode s obzirom da se društvo još nije organiziralo u zajednicu i nema pčela vodarica. Dodamo li pogaču nećemo nimalo pogriješiti jer će je pčele rado posjećivati osobito ukoliko u blizini gdje smo smjestili novo nastalu košnicu nema paše.

  Slijedeće što ne smijemo zaboraviti je dodavanje matice ili matičnjaka. Dodavanje matice moguće je prije stavljanja okvira sa leglom ili nakon dodavanja okvira. Maticu bi trebali dodavati u kavezu da je pčele postepeno prihate iako nikad ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će se pripajanje uspješno završiti. pohranjeno u digitalnom arhivu


  Ukoliko ustanovimo da novonastalo društvo nije prihvatilo maticu možemo pokušati dodati novu maticu, matičnjak iz druge košnice  ili cijelo društvo selimo u tamniju hladniju prostoriju (podrum) na otprilike 7-8 dana predhodno mu dodati jedan okvir iz neke jake zajednice sa novim leglom. U tom slučaju pošto će pčele biti zatvorene u košnici obavezno društvu osiguramo da ima vodu ili još i bolje slatki sirup.
  Nakon otprilike 7-8 dana, u borbi za opstanak novo će društvo samostalno izraditi matičnjak odnosno proizvesti maticu potrebnu za vlastiti opstanak. Po primitku matice uz malu brigu pčelara, ovo će nam društvo u idućoj sezoni osigurati dodatne količine vrijednih pčelinjih proizvoda.

  The best bookmaker bet365

  Free Premuim Templates by BIGTheme