Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Univerzalna pčelarska vagaPrednost mjerenja i evidencije stanja unosa ne treba posebno isticati, nabavka pčelarske vage ponekad iziskuje dodatna sredstva koja se mogu bitno smanjiti sa malo vlastitih ili tuđih ideja i nešto vremena potrošenog u izradu iste. Prednosti ove vage u odnosu na neke koje se upotrebljavaju su očite već na prvi pogled.

Ne treba pojašnjavati kolika je razlika mogućnosti vaganja više košnica na jednom pčelinjaku od mogućnosti vaganja samo jedne standardnim vagama. Druga prednost koja je i dovela do ove "inovacije" je krađa opreme u pčelinjacima. Ovu vagu nakon vaganja ne ostavljate na pčelinjaku već ju spremate zajedno sa ostalim priborom tako da ne predstavlja "mamac" za pčelare sklone krađi.

Kako navodi autor ove vage Rade Stevanović (Apatin-Srbija) postoji više tipova pčelarskih vaga kao što su stacionirane vage, sms vage, mobilne elektronske vage, digitalne vage  i sl. kojima kojima cijena varira od 100 Eura na dalje ovisno o kvaliteti ,  mogućnostima i proizvođaču, ali svaka ima svoje prednosti i mane.  Najveća im je mana da mogu sve vagati samo jednu košnicu temeljem čega pčelar nema uvid na stanje unosa cijelog pčelinjaka.

Tako se može desiti da je društvo koje se nalazi na vagi jače od prosjeka, da krene u rojevni nagon i sl. pa se dobije pogrešan dojam o unosu čime se prisustvo i smisao "standardnih" uobičajenih vaga gubi. Kako bi se dobila realna slika društvo na vagi se najčešće ne dira tako da ono ima velike šanse za prelazak u rojevni nagon. Druga mana kao što smo već i pisali je pojava ne samo u Hrvatskoj sve uobičajenija na pčelinjacima koju nazivamo krađa.

Pčelarska vaga Rade Stevanovića sastoji se od metalnog postolja sa vitlom, visećom vagom pčelarska vagai trake sa mehanizmom za vezanje košnice (stezač). Metalno postolje je napravljeno od cijevi, vel. 20 x 40 mm, sa tankom stijenjkom kako bi cijela vaga bila što lakša.  Vage koje se  mogu koristiti  na ovom postolju postoje različite od čisto manualnih, sa kazaljkama i nešto skupljih digitalnih, sve se priključuju na jednak način na postolje: viješanjem.

Vaga kako navodi Rade je jednostavna za izradu i zahjteva malo materijala, ako ste "metalac" makar priučen istu možete napraviti potpuno sami. Ako ne nađite nekog prijatelja koji će Vam istu sastaviti uz podnevnu kavu. Svaki pčelar koji se odluči na samostalnu izradu ovakve vage za svoj pčelinjak treba kako navodi inovator obratiti pažnju na gornji dio postolja (ispod crvenog vitla - slika br.2 desno) jer je taj dio vrlo bitan s obzirom na činjenicu da prilikom vaganja on drži cijeli teret. Sve rupe na tom dijelu trebaju biti dobro centrirane da nemaju "luft".

Sva eventualna pitanja vezana uz vagu možete postavini na forumu naše udruge ili forumu SPOS-a na kojem smo naišli na ovo zanimljivo inovativno rješenje.

Foto galerija "Vaga za cijeli pčelinjak":

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme