Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

košnice u snijeguPoznato je da pčele dolaskom nižih temperatura, pred kraj jeseni - početkom zime u svojim nastambama prelaze u klupko koje rade oko svojih prikupljenih zaliha za bespašno razdoblje. Iako se zimi radovi direktni na pčelinjaku smanjuju to ne znači da ih nema, svi znaju vć da pčele ne spavaju zimski san već samo smanjuju svoje funkcije na minimum. Taj minimum pokretnosti omogućuje im također štedljivu minimalnu potrošnju hrane što ovisi o podneblju i pojedinoj godini.  One poslove koje pčelari provode moraju biti unaprijed planirani (kao i kroz godinu) rađeno u tišini i bez prevelikog uznemiravanja zajednica koje se nalaze u klupku.

Kod nižih temperatura pčele su manje pokretne i aktivne pa njihovi prirodni neprijatelji kojima je do sada bilo teško ući u neosvojivu pčelinju tvrđavu koriste svaku priliku za ulaz u njihovu "smočnicu". Miševi, voluharice, stršljeni, ose i drugi veći ili manji neprijatelji žele se zasladiti pčelinjim vrijednim proizvodima koje su one za ovo doba godine spremale isključivo za svoje potrebe.

Pčele sklupčane u klupku kod nižih temperatura manje su aktivne, gotovo u stanju mirovanja, pa tako i onaj dio pčela koji ima zadaću braniti ulaz "tvrđave" od pljačkaša. Ose, stršljeni i kukci koji lete i na nešto nižim temperaturama to znaju vrlo dobro i koriste i svaki najmanji otpor. Miševi, voluharice i slični manji glodavci kroz neosiguran će ulaz ući u područje koje im u ovom trenutku predstavlja neiscrpan izvor zaliha hrane.
 
Nerijetko će u takvom nebranjenom prostoru tik iznad klupka napraviti svoje gnjezdo pored kojeg će imati i hrane pa će im pčele jednim dijelom svog klupka čak i grijati njihovo novo stanište. Kako su ti glodavci aktivni cijelu zimu, šećući po košnici, uznemiravaju pčele za koje u slučajevima izlazka iz košnice na nižim temperaturama znači sigurnu smrt. Tako čak i samo razdvajanje klupka u košnici znači da neće moći osigurati potreban mir i toplinu pa ugibaju usprkos dovoljnim zalihama meda.

Pčelari da bi spriječili ovakve neželjene situacije pogubne za pčele, u jesen postavljaju otrovne mamke i poput svih poljoprivrednika na taj način smanjuju samo prisustvo istih oko pčelinjaka. No kako su ti napasnici obično prisutni u velikom broju, te poneki čak vješto izbjegavaju postavljene im zamke, treba pribjeći i drugim metodama. Kod pčelara popularno postavljanje "češljeva" na sužena zimska leta košnica ima zadaću onemogućiti ulaz većim pljačkašima. Često voluharice, miševi i slični svojom upornošću njuškom i nožicama uspiju odstraniti takvu zaštitu.

Druga je mogućnost postavljanje žičanih mreža promjera tek toliko da pčela može proći u svojim rijetkim zimskim pročisnim izlascima. To obično sprečava uznemiravanje pčela unutar košnice, međutim kod upornijih napasnika ne i uvijek.

 

Jedna od mogućnosti zimske obrane pčela u kojoj pčelar ima ključnu ulogu je postavljanje metalne matične rešetke na vrh same podnice košnice. Na vrh podnice na koju smo smjestili matičnu rešetku se stavi nastavak sa okvirima i pčelama i to će biti nepremostiva prepreka za većinu jesensko-zimskih pljačkaša košnica. Matične rešetke sa letom treba staviti naopako. Matična rešetka ne služi za tu namjenu ali kako je u ovom dijelu godine nepotrebna u košnici, možemo je bez rezmišljanja iskoristiti u tu namjenu. Osim što će uspješno odraditi svoju novu zadaću smanjit će nam dio brige oko uskladištenja do proljeća.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme