Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

brada od pčela na košniciZašto pčele rade brade?

Prosječna temperatura potrebna pčelama za život i rad u košnici iznosi između 32-35°C. Pčele imaju sposobnost regulacije temperature koja im je potrebna tijekom cijele godine kako zimi tako i ljeti. Ako je hladno, pčele podižu temperaturu skupljajući se u klupko te micanjem mišića proizvode potrebnu temperaturu kako se ne bi smrzle. Ako je vruće, kao primjerice usred ljeta, one mašući krilima ventiliraju košnicu ubacijući svjež zrak unutra i izbacujući vruć iz košnice van.

Voda je potrebna pčelama tijekom cijele godine, baš kao i ljudima!

Ako pak je jako vruće pa izbacivanje starog zraka i ubacivanje novog ne pomaže, pčele tada koriste vodu koju sakupljaju u prirodi. Kapljice vode smještaju u saće unutar košnice. Nakon toga mašu krilima kako bi stvorile zračne struje koje omogućuju da voda ispari. Na taj način vrlo organizirano kao što rade i sve ostale poslove hlade unutrašnjost do potrebnih njima idealnih 32-35°C. Dakle kad god vidite na ulazu pčele kako razvrstane organizirano mašu krilima znajte da isto to rade i u košnici, a sve u cilju smanjenja temperature.


ventiliranje na ulazu košniceU izuzetno toplom vremenu, kada unutarnja temperatura košnice nezaustavljivo raste i može doseći pogubnu razinu dok je brojčano stanje veliko dio pčela mora izaći van kako bi se rashladile i one i unutrašnjost košnice. Pčele osjećaju kada prijeti opasnost od pregrijavanja unutrašnjosti koje može rezultirati ugibanjem jajašaca te na taj način izlazeći i stvarajući brade spuštaju temperaturu u normalu. Dakle velika količina radno aktivnih pčela znači mnogo legla a sve skupa uzrokuje povećanje temperature. Često se vide pčelinje brade i to nije nikakva novina, to se dešava jer je temperatura visoka, a sama košnica prenatrpana.

Tijekom nedostatka medenja biljaka u ljetnim mjesecima pčele jednostavno nemaju posla besposličare u i oko košnice, ako je vruće oni će se sakupiti na prednjoj strani košnice.

Brade i rojenje pčela

Pčelinje brade i rojenje se najčešće dešavaju u različito doba godine, dok se rojenje dešava u proljeće do početka ljeta brade se na košnicama stvaraju od početka-sredine ljeta pa sve do kraja dok visoke temperature ne završe. Brade se stvaraju najčešće tijekom popodneva dok se pčele do jutarnjih sati ovisno o vanjskim temperaturama i brojčanom stanju često kompletno povuku u košnicu svojim svakodnevnim zadacima.

Ako se takva ili slična grupiranja pčela dešavaju tijekom proljetnog vremena ona najčešće označavaju rojevno stanje zajednice. Tada su te pčele na prednjoj strani košnice ipak drugačije raspoređene. Najčešće su po cijeloj košnici ili vise u stožastom položaju proizvodeći rojevni zvuk. Na tisuće pčela tada veselo leti ispred same košnice nae mareći da li ih netko ometa prolazeći kroz taj oblak ili ne što kod pčela inače ipak nije slučaj. Za to vrijeme izvidnice intezivno traže novo stanište, a kad konačno izađe i matica sve pčele polete ka novoj natambi. Taj proces napuštanja tijekom rojenja može potrajati oko 15-30minuta.

Što i kako trebamo raditi da pčelama olakšamo vrućine?

voda u pčelinjakuKada dođe period ljetnih vručina posebnu pažnju posvećujemo higjenskim pojilicama, voda u pojilicama treba pčelama biti dostupna uvijek za vrijeme visokih vanjskih temperatura treba pripaziti da ne dođe do pregrijavanja pa je idealno ukoliko se pojilice tijkom dana nalaze u hladu.

Pčele trebaju imati dovoljno prostora i mogućnost dobre ventilacije.

Po potrebi se ona stvara podizanjem krova na LR / DB  ili sličnoj košnici i stavljanjem ventilacione mreže. Ako se na košnicama nalaze antivaroa podnice može se osloboditi prostor na način da na podnici ostane samo žičana mreža. Pčelar može kod nastavljača staviti na dno polunastavak sa ili bez okvira čime se stvara dodatan prostor i smanjuje se gužva.

Sadnja drveća se planira na način da se sjena stvara u ljetnim mjesecima tijekom popodnevnih sati.

Dakako i tijekom ljetnih vrućina pčele trebaju hranu, znači med. Zalihe u stvari ne bi smjele ni padati tijekom godine ispod 10 kg za zajednice na jednom nastavku pa sve do 20 kg meda kod zajednica sa dva nastavka. Ukoliko zaliha nema, a unos je slab, pčelama treba osigurati hranu prihranom.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme