Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

pčelinje saće s medom

Sve bi se pčele trebale hraniti medom koji su sakupile u sezoni. Ponekad je nažalost potrebna intervencija pčelara, doduše najčešće jer je isti dio zaliha uzeo za svoje potrebe, a sve ovisi o godini odnosno sezoni medenja. Vrlo specifična fizikalna svojstva što su bolje poznata to bolje za pčelara i pčele. Dakle što o njima više znamo lakše se odlučujemo za ispravne radnje kada se javi potreba za njima.

Ponekad se naime svakom pčelaru desi da pčele odbijaju higjensku pojilicu s vodom ili prihranu sirupom. Što je uzrok takvoj razlici između dvije ili višekolonija na istom pčelinjaku?

Pčele vrlo dobro znaju da li im nešto odgovara ili ne, ne uzimaju vodu ili sirup ako je prevruć ili prehladan, zamislite da imate piće koje vas kad ga popijete "tresne" toliko da ostanete nepokretni ili obrnuto da vam od prevelike temperature "izgori grlo". Vjerojatno ga ne bi ni okusili već bi isto potražili malo dalje. E pa tako i pčele.

Čak i uz predpostavku da koristite siguran i jednostavan način prihrane pčela (vidi video ispod) koji je opisao, snimio i nesebično podjelio sa ostatkom pčelarskog svijeta Slobodan Jevtić nije nužno da ste time osigurali optimalnu temperaturu. Razlog je jednostavan, zimi na primjer mala pčelinja zajednica prije će prestati uzimati sirup od jake jer se u velikoj i temperatura održava nešto duže pa je time i sirup duže dostupan na prihvatljivoj za pčele temperaturi.

Posebno se to odnosi na gušći šećerni sirup dakle on teže gubi toplinu ali se i teže zagrijava. Znači ujesen ili u ranim zimskim mjesecima ako su još pčele aktivne ako neke pčele u košnici ne uzimaju sirup to je orjentir pčelaru o jakosti zajednice i bez bespotrebnog otvaranja košnice. Isto vrijedi i kod prihrane pčela klasičnim hranilicama. Ovisno kada se to desilo tada primjetimo li to dobro je provjeriti da li je a zajednica dovoljno jaka i sa dovoljno zaliha, pa ako nije pripojiti je drugoj ili joj dodati pokoji okvir s medom.

Dakako da uvjek postoji opcija "lažne uzbune", možda je hrana nedostupna, možda su pčele već u klupku i slično pa je vizualni brzi pčelarev pregled stanja opcija koja je jedina pouzdana. No ako na cjelom pčelinjaku od nekoliko desetaka ili nekoliko stotina košnica samo jedna ili njih nekoliko ne uzimaju prihranu znak je da s njima nešto nije u redu i da je opstanak preko zime upitan. Možete tada ili ih pripojiti ili ovisno o trenutku i ovisno da li je potrebno pristupiti prihrani čvrstom hranom na primjer običnim konzumnim šećerom.

 

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme