Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Prazni nastavci sa pčelinjem saćem pa i oni sa vrlo malo pčela podložni su pojavi plijesni, a tamne mrlje, vlaga, gljivice ili plijesan dakle nisu pojava vlažnih staništa kod ljudi već i pčela. Pljesan su u stvari mikroskopske gljive koje su u kontinuiranoj borbi s bakterijama oko hrane.

Da bi se oslobodile prisutnih bakterija i osigurale za sebe dovoljno hrane, plijesan luči tvari koje su bakterijama otrovne, a poznatije su pod imenom antibiotici. U košnici se znači pojavljuje razna plijesan kada razina vlage bude visoka i kada nema dovoljan broj pčela kako bi istu izventilirale te ju svele u normalne okvire.

Prema nekim se podacima jedan dio pljesni je često prisutan u košnicama, a čak je i poželjna prisutnost. Naime radi se o pljesni Penicillium waksmanii koja s obzirom da se pljesni bore s bakterijama spriječava pojavu nekih bolesti kod pčela pa i  gnjiloće pčelinjeg legla opake zarazne bolesti koja tamo gdje se pojavi izaziva probleme. Dakle ako imate plijesan i možete isključiti pojavu gnjiloće legla saće se normalno pretapa i dezinficira u cilju dobivanja novih satnih osnova. Nema ga potrebe uništavati.

Malu pojavu plijesni u uskladištenom saću možete rješiti u stvari vrlo jednostavno. maknite ga na suho i prozračno mjesto, mrežom ili nečim sličnim zapriječite pristup glodavcima, dodajte posudu s mravljom kiselinom (ili nekim drugim sredstvom) te ostavite do proljeća. Na proljeće ga samo ispušite i dodajte jakoj koloniji koja će ga do kraja izpolirati. Saće treba uskladištiti ispod nadstrešnice po mogućnosti sa sjeverne (hladnije) strane tako da s donje i gornje strane onemogućimo pristup glodavcima a ujedino omogućujemo i protok zraka. Hladnija strana ujedino onemogućava na nižim temperaturama pojavu voskova moljca. I to je to.

Tamne mrlje, vlaga, gljivice ili plijesan nisu naravno pojava na pčelinjaku samo kod uskladištenog ili napuštenog pčelinjeg saća. Plijesan se može javiti svugdje gdje se ostvare idealni uvjeti za njihov rast, na zidovima prostorije za vrcanje pa i skladištenje. Teško je za povjerovati da se netko od vas nije susreo s ponekom tamnom mrljom na zidu skladišta ili pak samog pčelinjaka.

Što je potrebno gljivicama i plijesni za razvoj? Količina vlage potrebna za rast, kisik, podloga za rast i razvoj. Crna, zelena ili žuta boja plijesni su spore, stanice kojima se razmnožavaju.

Što raditi?

Kao prvo u efikasnu borbu suzbijanja plijesni spada prevencija njezine pojave, upravo kao i kod nozemoze. Stvorimo li što idealnije uvjete pčelama s nozemozom ćemo imati manje problema, budu li uvjeti za pčele lošiji nozemoza će uzeti svoj danak na ovaj ili onaj način. Tako je i sa pljesni na i unutar pčelinjaka. Sprječavanje formiranja suvišne vlage i pravilno provjetravanje je cilj, ponekad lakše ponekad teže ostvariv ali ostvariv. Prema nekim se podacima postoji preko 100.000 vrsta najrazličitijih plijesni i gljivica. S nekima od njih, možda nekoliko stotina ili više se pojavljuje u stambenim prostorima i pčelinjacima.

Vlaga se rješava u stambenim prostorijama inače zagrijavanjem, isušivanjem i prozračivanjem. Kako na pčelinjaku velika većina pčelara ne boravi stalno te su isti udaljeni i nekoliko desetaka kilometara od prebivališta najbitniji saveznik u našoj cjeloživotnoj borbi protiv plijesni je pravilno prozračivanje koje danas dostupnošću najrazličitijeg alata i pribora ne bi smjelo stvarati prevelik problem ni izdatak. Financijska sredstva koliko ih god uložili uostalom vratiće se kroz manje vremena provedenog na saniranju plijesni i manje uloženih sredstava na sanaciju.

Na tržištu danas možete naići na najrazličitije pripravke pomoću kojih se možete boriti sa plijesni, bilo preventivno bilo kod suzbijanja već nastale. Pčelari bi trebali i u ovom djelu kao i kod proizvodnje razmišljati ekološki i trijezveno. To ovaj puta neće biti problem jer je sredstvo kojim ćete se najučinkovitije "boriti" običan 96%-tni alkohol. Lako je dostupan usto i najjeftinije rješenje jer ne trebate uzimati onaj prehrambeni već će u tu svrhu biti učinkovit i industrijski ili denaturirani alkohol na koji se ne plača trošarina pa će cijena po litri biti samo cca € plativo u kunama.

Kako u zidu gdje se pojavila plijesan već ima vlage nemojte alkoholu dodavati vodu u cilju postizanja količine već ga koristite čistog, kvalitet je i ovdje "u modi" i bolje je rješenje od kvantiteta.

Ako vam je nedostupan za borbu protiv plijesni dobra je i 5-postotna otopina vodikova peroksida ili sredsva za čišćenje koja sadrže klor. S njima naravno trebate biti na oprezu jer je klor u tim sredstvima u velikom postotku te sam po sebi opasan za vaše zdravlje, od sredstava iz kućanstva dobra je, jeftina, a opet ono što se traži efikasna u borbi s plijesni i varikina.

Kod svih tih sredstava koristite masku za lice, rukavice kao zaštitu za ruke te pokušajte što manje udisati pare. Zid se prije saniranja alkoholom ili nekim od napisanih prvo oslobodi i dobro obriše suhom krpom što više to bolje nikako vlažnom jer time samo gljivicama širite prostor za razmnožavanje. Dobro je ostaviti prostoriju otvorenu 24 sata da se dobro prozrači. Zidove koji su obojani nakon kompletnog tretmana i 100%-tnog sušenja obojimo.

Plijesan osim što ružno izgleda, uništava vašu imovinu ali i zdravlje jer može izazvati ozbiljne alergije pa i astmu!


The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme