Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Zakonska regulativa u EU pa tako i u RH ne kao što svi znamo NE dopušta upotrebu antibiotika za tretiranje odnosno lječenje pčelinjih zajednica, pa se pčelari snalaze svakako. Ima onih koji potajno koriste antibiotike i onih koji se koriste vješanjem "luka i češnjaka" na pčelinjak ne bi li tako otjerali neželjene bolesti. Luk i češnjak povješajte samo da vam bude pri ruci kod konzumacije tradicionalnih ukusnih suhomesnatih pripravaka. Jedan od načina borbe protiv nozemoze kod pčela je držanje jakih pčelinjih zajednica tijekom cijele godine, a razmišljanje o nozemozi kao bolesti samo kad se pojavi ili samo prilikom uzimljavanja / zimovanja nije dobro.

Kristali jodaLuk i češnjak ostavite za goste pa ih servirajte gostima s zdravim crnim bučinim uljem uz domaće kobase i špek. To će biti za vas i prijatelje korisno iskustvo posebno ako luk i špek s crnim bučinim uljem umjereno posolite jodiranom solju po potrebi zalijte dobrom domaćom kapljicom, možete u veselju koristiti i popularan Selfi (eng. selfie), a zdravstveno stanje pčelinjaka nikakvim vradžbinama pa tako ni lukom i češnjakom na košnici nećete održati bar ne na dulje vrijeme.

Preventiva tijekom cijele kalendarske godine najučinkovitije je stredstvo protiv nozemoze kod medonosnih vrsta pčela.

Iako postoje neka sredstva na tržištu koja suzbijaju spore nozemoze treba znati kako ih ne suzbijaju u potpunosti (Nozevit na primjer), najučinkovitije "sredstvo" protiv nozemoze je slatki šećerni sirup s kojim prihranjujemo i malo alkohola uz dodatak joda (1. slika ljevo). Dodajemo to i u pojilice tijekom sezone uz jake zajednice nozemoza će vas zaobilaziti. Čim će pčele brže trošiti takav sirup kod prihrane nozemoza će prije "nestati". Nakon toga vam preostaje najučinkovitija cjelogodišnja preventiva unutar higjenskih pojilica i prihrane i ona na pčelinjacima ne prestaje.

Nozemoza je kao takva u suvremenom načinu pčelarenja postala pčelinja svakodnevica, čuči tu negdje u kutu i samo čeka pravi trenutak da uzme maha, pa se prije svega cjelogodišnjim preventivnim djelovanjima svodi se na minimum koji se čak i kod pojave lako suzbija prihranom "običnim" rijetkim šećernim sirupom u koji smo dodali malo alkohola, joda i sve skupa začinili s biljnim ekstrakatima.

Uz držanje jakih zajednica izmjena starog saća svakako spada u bitne zadaće pčelara koje mogu pozitivno djelovati na zdravstveno stanje pčelinjih zajednica. Staro saće za koje neki pčelari (potpuno izgubljeni pčelarski slučajevi) tvrde da je bolje od novog jednostavno nije prihvatljivo na pčelinjacima vođenim nekim okvirnim i prihvaćenim smjernicama u svijetu koje nazivamo popularno "Dobra pčelarska praksa" i moguć je uzrok cijelog niza neželjenih pojava unutar vaše košnice. Da li pozitivno ili negativno staro saće utječe na nozemozu treba ostaviti da provjeravaju stručnjaci na testnim pčelinjacima, a ne pčelari na radnim.

Na pčelinjacima gdje je nozemoza polako već "dobila krila" jedan od načina suzbijanja, kad preventiva nije dobro odrađena ili nije nekim čudom djelovala, je najobičnije "prevješavanje okvira" u novu čistu košnicu.

Postupak prevješavanja okvira zbog nozemoze

postupak prevješavanja kod nozemozeOkvire takve zaražene zajednice prebacujemo u novu čistu pripremljenu i dezinficiranu košnicu (slika 2. desno) koju postavljamo na mjesto stare. Sve stanice te košnice pošpricamo čistim etilnim alkoholom u kojem smo otopili jod. Koncentracija koja će imati brz učinak suzbijanja spora nozemoze špricanjem je 7% joda i 5,5% natrij-jodid (Nal) otopljenog u 96-postotnom etilnom alkoholu.

U takav dezinficiran plodišni dio nove košnice stavlja se samo zdravo (iz zdrave zajednice) i novo saće te se na njega pušta matica. Ukoliko nemamo dovoljno razrađenog zdravog saća ostatak popunjavamo okvirima sa satnom osnovom. U plodišni dio stavljamo maticu, iznad tako pripremljenog djela stavimo matičnu rešetku kako kojim slučajem matica ne bi prelazila gore pa na vrh medišni nastavak u koji se stavljaju okviri s leglom.

Pčele se jednostavno lagano otresaju sa okvira u i/ili ispred te nove košnice. Te okvire s leglom držimo u medišnom djelu dvadesetak dana odnosno dok se ne izlegu sve pčele. Okvire s preostalim medom iz medišnih nastavaka izvrcamo žičane "vidljive" djelove zaštitimo voskom i onda ih raskužujemo octenom kiselinom (za nju ide zaštita žica voskom) ili čistim 96-postotnim etilnim alkoholom u koji smo dodali  jod (5-7%) i  natrij-jodid (2-3%).

Treba znati da ni jedno dostupno sredstvo legalno kupljeno u trgovini ne suzbija spore nozemoze sa stopostotnim učinkom, i kako postoji i mogućnost suzbijanja/liječenja nozemoze upotrebom octane kiseline, no treba znati kako ona negativno utječe na sve metalne djelove uključujući i žicu na okvirima. Nagrize li octena žicu mogli bi imati problema tijekom sezone s tim okvirima.


Tijekom svakog takvog "nozemoznog prevješavanja" zajednica se obavezno prihranjuje rijetkim sirupom (od 0,3 lit. do 0,5 lit. dnevno) u koji smo dodali čisti 96-postotni etilni alkohol, 4% jod, 2% natrij-jodid te nekoliko kapi (ne previše) dostupnog biljnog ekstrakta (metvica, kadulja, lavanda...). Jod poznato je naime ima vrlo dobra, odlična čak, antivirusna i antiseptička svojstva.

Jod je uostalom izvrstan mikrobicid, pa se jodnom otopinom može sterilizirati svaka prethodno očišćena površina košnice te u konačnici i tom otopinom poprskati sam okvir. U tom svom postupku svakako nećete pogriješiti iako se iz nekog razloga premalo spominje u pčelarskim literaturama.

U stvari, jod se u svijetu smatra kao lijek za sve ljudske bolesti... Nobelovac dr. Albert Szent Gyorgi (1893 - 1986), liječnik koji je otkrio vitamin C, je jednom prilikom napisao: "Kad sam bio mlad student medicine, jod u obliku kalijeva jodida je bio univerzalni lijek. Nitko tada nije znao što to točno čini, ali svakako to nije nešto što nije dobro. Danas znamo što jod radi i koliko on može pomoći ljudima, ali moderna alopatska medicina spava dok ljudi pate i umiru zbog njegova manjka".

Sam jod naime svojim širokim rasponom djelovanja koji uključuje gotovo sve važne mikroorganizame kao što su neke vanjske bakterije, virusi, bakterije crijevnih virusa, gljivice (dr.Guy Abraham)... a pozitivno djeluje i na suzbijanje spora nozemoze. Jod kao takav u stanju je vrlo brzo prodrijeti kroz stanične stijenke u mikroorganizmima smrtni je neprijatelj jednostaničnih mikroorganizama tako da može biti naš najbolji prijatelj u očuvanju zdravlja vaše pčelinje zajednice. Nozevit je jedan od pripravaka koje možete koristiti za suzbijanje nozemoze ako se ne želite "igrati" jodom i alkoholom umješavajući ih u sirup. (akarlovic)

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme