Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

receptura za preventivno suzbijanje nozemoze

Od svih organskih kiselina najčešće susrećemo i koristimo octenu. U čistom je stanju octena kiselina bistra bezbojna tekućina vrlo oštra mirisa koji nam koristi u pčelarstvu. Fumigacija je postupak u pčelarstvu koji obavljamo prilikom suzbijanja insekata i svih njihovih razvojnih oblika nebitno da li su vidljivi ili nevidljivi našem oku.

U pčelarstvu u pravilu pripremljena zimska hrana od meda i šećera daje dobre rezultate što se tiče brzog proljetnog razvoja no uskladišten med u saću i na isti način uskladištena pelud daje uvjek bolje. To saće i tu pelud treba uskladišniti i čuvati od mogućeg uništenja. Na nižim je temperaturama dovoljno sanduke dobro zatvoriti s gornje ili donje strane no dok raste temperatura moguće to neće biti dovoljna zaštita.

Prvi problem nastaje pojavom aktivnosti voskova moljca, no uvjek je opasniji onaj koji ne vidimo, bar ne do pune njegove pojave unutar pčelinjaka. Nozemoza je takav slučaj, "čuči" u kutu pritajena i čeka pravi trenutak da "eksplodira" u pravu epidemiju.

Stručnjaci koji se bave ovim problemima i problemima misterioznih nestanaka pčela  slažu se u jednom: Štetnici, nametnici, virusi pa tako i nozemoza povezani su sa uzrokom misterija nazvanog CCD (Colony Collapse Disorder) od kojeg se pčelarima diže kosa na glavi.

Srećom ustanovljeno brojnim istraživanjima kako nozemoza može predstavljati problem, no ukoliko pčelar djeluje kontinuirano i preventivno može biti stavljena pod potpunu kontrolu sa fumagilinom i  fungicidima. Na području EU, ali i većine zemalja, upotreba je ljekova i antibiotika u pčelarstvu zabranjena pa neki pčelari koriste i dan danas tradicionalne narodne recepte za odbijanje vampira i vještica poput stavljanja češnjaka u pogače i na satonoše i slično. To dakako ima svoje djelovanje, posebno ako volimo miris tog bijelog luka u pčelinjaku i medu, no češnjak se kod educiranih modernih pčelara 21. stoljeća koristi uglavnom za nešto drugo konzumiranje tijekom godine s kulenovom sekom na primjer.

Kao dio suvremene preventive i sterilizacije današnje košnice (Proceedings of the VIth COLOSS Conference) te pripadajućeg pčelinjeg saća koristi se lako dostupna, jeftina octena kiselina i timol koji dodajemo u sirup za prihranu nebitno koju da li zimsku, proljetnu ili za rojeve (slika 1). Osim toga ta se vrlo jednostavna i jeftina, a opet vrlo učinkovita receptura, može primjenjivati kao preventiva i korištenjem u identičnom omjetu (5ml na 1,5 litar vode) na higjenskim pojilicama tijekom cijele godine.

Preventivnim djelovanjem držanjem jakih zajednica pčelar može osiguravajući da zajednice budu tijekom godine bez ikakva stresa, te da se nozemoza ne širi, pčelari pazeći na njihove prehrambene potrebe uvidjeli su da mogu itekako pomoći zadržati dobro zdravstveno stanje istih. 

monitoring i djelovanje na pčelinjaku

Svi su svjesni kako se stoljećima zajednice smještene u šupljini debla ili zidu same uspješno bore sa promjenama u okolišu, no suvremeni pčelari 21. stoljeća svjesni su kako na komercijalnim pčelinjacima i u komercijalnom načinu pčelarenja vladaju ipak neki drugi uvjeti. Posebno stanje je kada se krajem sezone izvrcani i neizvrcani okviri, a još upotrebljivi, trebaju uskladištiti. To skadištenje bez pčela može danas sutra donjeti više glavobolja nego koristi, ali i za to postoji primjenjivo rješenje:

Octena kiselina fumigacija saća

Napomena:
Preporučljivo je kod pripreme preventivno nositi zaštitne naočale i rukavice.

1.
Vatu ili vileda krpu stavite u posudu (plitki tanjur) te na
medij ulijte decilitar do decilitar 80 postotnu otopinu octene
kiseline na vatu pritom količina ovisi o ovisno o vati/mediju
2.
Tanjur / posudu stavite na najgornji nastavak te polkopite i
okolo zaljepite samoljepivom trakom. Pare su teže od
zraka i hlapljenjem će "putovati" prema dolje pritom
dezinficirajući okvire, saće i nastavke. To ostavite zatvoreno
dok vam ne zatrebaju u početku sezone s time da svakih
tjedan dva dolijete još smjese.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme