Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

A.Karlović - roj pčelaRojenje pčela je, pojednostavljeno rečeno prirodan način umnožavanja pčelinjih zajednica. To je u suštini vrlo kompliciran i težak oblik stanja pčelinje zajednice nebitno da li je ona u prirodi ili u košnici. Komplicirano je kako za samog pčelara tako i za pčele same, no usprkos tome on je pčelama osigurao život kao vrste kroz tisuće godina.

Ponekad se zajednice, ovisno o godini do zime niti ne oporave od gubitka dijela pčela, ponekad zajednica koja ostane u starom staništu ne osigura ni brojčano ni stanje zaliha hrane kako bi spremna ušla u bezpašno razdoblje godine. Tu nastupa pčelar, da se iako mu je zajednica "donjela ništa" odnosno brigu pobrine kako bi što prije bila sposobna za samostalan život.

Pčelari u pravilu ne vole rojenje jer im odnosi višak meda koji bi trebali izvrcati, no kada se rojenje pojavi na pčelinjaku ono predstavlja samo po sebi doživljaj za pčelara koji se redovito fotografira i prepričava nakon toga godinama.

Zašto dolazi do rojenja? U normalnim situacijama pčele ne ulaze u rojevno stanje, tri su poznata glavna razloga za ulazak zajednice u rojevno stanje:

  • roj pčelaPremalo prostora, previše pčela u košnici dovodi do stanja u kojem se pčelama remeti prirodno brojčano stanje mladih i starih pčela u odnosu na stanje legla. To je stanje koje se dešava kada u prirodi ima dovoljno nektarne i peludne paše pa pčele ubrzano grade saće i matica pojačano polaže jajašca. prirodan instinkt koji pčele imaju za prekomjernim gomilanjem hrane dovodi ih u jednom trenutku do stanja prenatrpanosti, raspoloživog prostora za unos hrane i polaganje jajašaca nestane i zajednica ulazi u rojevno stanje. Pojavom dužeg kišnog perioda pčele ne izlaze život im se produžuje pa i takvo vrijeme može utjecati na količinu pčela u košnici i rojevno stanje.
  • Vrućina, kako je radilica više a matica samo jedna one brže pune ćelije hranom nego matica jajašcima. Pohlepa i prenatrpanost, odnosno te velike količine hrane kojom pčele po svaku cijenu pokušavaju osigurati blagostanje, često dovodi do "pčelinjih brada" koje vise nad ulazom u košnicu. To su najčešće na pčele u pokušaju da smanje temperaturu u košnici i spase prikupljene zalihe od propadanja. Takvo stanje otežava prenošenje feromona matice po košnici, posebo radi li se o staroj matici koja i prirodno slabije luči feromone.
  • Stara matica, već smo napisali kako matičina proizvodnja feromona s vremenom slabi, a pčele slabljenje ispuštanja feromona osjete kao nedostatak matice ili da s njome nešto nije u redu. To dovodi do instinktivne gradnje matičnjaka, zajednica ulazi u "rojevno stanje" i na kraju izlazi roj.

Slijed događaja koji su doveli do rojenja kod iskusnih je pčelara vrlo predvidljiv. Zajednica kao prvo mora izgraditi ono što smatraju najvažnijim, bez čega se ne može izleći matica, matičnjak. Bez toga, matice nema ni djeljenja zajednice ni napuštanja staništa. Te stanice pomalo nalikuju na kikiriki u ljusci. Obično se nalaze na dnu okvira, ima li košnica više nastavaka obično između prvog i drugog nastavka.

Nakon što su počele sa gradnjom matičnjaka, matica smanjuje zaljeganje jer ju pčele manje hrane. Manje hrane maticu olakšava, postaje vitkija pa time i sposobnija za let potreban do novog staništa. Pčelarima je u toj fazi poseban problem pronaći maticu jer se ukoliko nije označena previše i ne razlikuje od ostalih pčela. Tek je nešto malo veća i malo drugačije boje.

U vrijeme tih događanja u košnici sva legla se zatvaraju, ponestaje svježeg nepoklopljenog legla. Nova matica izlazi iz matičnjaka, a stara dolaskom ljepog dana izlazi sa velikim djelom pčela u roj. To je prizor koji ponekad traje danima, na tisuće pčela leti ispred košnice čekajući da pčele izviđačice pronađu smještaj i čekajući savršen dan za let. Buka neupućenim ljudima ponekad uz tolik broj pčela na jednom mjestu djeluje zastrašujuće no pčele su u toj fazu napunjenje medom uzetim iz zaliha i nisu nimalo agresivne. edini je cilj u tom stanju sljediti ostale i što prije izgraditi novi dom. Često se desi da prvo slete na obljižnje drvo ili žljeb kuće, to je zbog toga jer matica treba prilagodbu za let. Ponekad ona izađe, sleti na stablo pa se nakon sat dva vrati natrag u košnicu da bi izašla idući dan ponovno. Izađe li i sleti li na granu, jednostavnim otresanjem u kutiju (bilo kakvu) pčelari osiguravaju da im roj neće pobjeći dalje.

S obzirom da rojenje i roj može predstavljati gubitak prinosa hvatanje roja pčela djelomično, točnije privremeno malo smanjuje taj gubitak. Nakon što se roj pčela s maticom uspješno skine i smjesti u košnicu, većina pčela, preostale će sljediti većinu ili se jednostavno vratiti u staru košnicu. Ukoliko iz te nove košnice pčele nestaju znači da s rojem nismo otresli i maticu.

Iako rojevi pčela nisu neprijateljski raspoloženi, ne bodu u pravilu, ipak treba biti na oprezu jer posebno kod rojeva koji su izašli dan dva prije hrane im ponestaje i time postaju razdražljiviji.

roj u pletariŠto se u stvari dešava u košnici?

Pčele su pokupile većinu meda sa zaliha kako bi si osigurale granu dok ne izgrade novo stanište. Pčelare to baca u očej, ne samo da su "izgubili pčele" nego i med. U košnici im ostaje tek mali dio pčela, izgleda gledaju li leto kao da ih niti nema.  Na saću u plodištu tek nešto zatvorenog legla iz kojeg izlaze mlade pčele dok nova matica ne izađe na parenje. Prvoizašla matica ubija ostale koje se još nisu izlegle uništavajući matičnjake. Pčelari koji znaju a već se desilo rojevno stanje tako te matičnjake "ukradu" i koriste za potrebe košnica kojima je potrebna zamjena matice.

Sprečavanje rojenja

Sprečavanje se odvija u nekoliko faza koje traju do slabljenja unosa nektara iz prirode. Spriječavanje rojenja je moguće no kad jednom pčele uđu u rojevni nagon postaje mukotrpan posao koji se svodi između ostalog i na rušenje matičnjaka ukoliko još nisu zatvoreni i proširenje plodišta i medišta u košnici.

Pčele u pravilu teško možemo uvjeriti u "nepotrebnost" rojevnog nagona kad on jednom krene. Maticu, koja je najčešće stara, ako zajednica krene možemo zamjeniti jednim dobrim matičnjakom nakon izlaska nove će nagon postupno slabiti. 

Pčele će ako je već došlo do nagona u potrazi za pomoći reagirati u početku instinktivno, uklanjanje matičnjaka trebalo bi povezati dakle sa proširenjem plodišta i medišta čime ih se dodatno zapošljava u cilju da "zaborave" nagon.

Ponekad je dovoljno, ako pčelar zna i na vrijeme uoči nagon, preseljenje djela pčela s leglom u neku drugu zajednicu.

Koliko često treba pregledavati košnice da ne dođe do rojenja?

Nekakva je standardna praksa da se u vrijeme kada može doći ro rojenja provjeravaju košnice svakih otprilike sedam do desetak dana. U te brze jednostavne provjere spada provjera jajašaca na plodišnom djelu košnice i usputni pregled mogućih matičnjaka...nakon takve brzinske provjere uz dopunu/izmjenu okvira s tom smo košnicom mirni desetak dana. Nekoliko se okvira s zatvorenim leglom u pravilu samo prebaci iznad a razrađeno se saće spušta dolje, to daje prostor matici, a pčlemama nakon izljeganja prostor za smještaj hrane.

Koliko traje vraćanje zajednice nakon rojenja u "normalu"?

Uzmemo li da je novoizlegla matica u košnici, da je vrijeme pogodno za njezino parenje, to će stanje potrajati otprilike 3-4 dana prije nego što onaizađe na parenje. Naravno s obzirom da se neke matice ne vrate, uz pretpostavku da će se vratiti nakon parenja u zajednicu. Nakon oko 4 do 5 dana ona će početi sa polaganjem prvih jajašaca.

Naravno kako se zajednica rojenjem brojčano oslabila trebat će jedno određeno vrijeme kako bi ona ponovno dosegla svoj maksimum. Brzina tog njihova oporavka na pčelinjaku direktno ovisi o pomoći pčelara, kojem je rojenje ovisno kada se desilo uglavnom za tu košnicu označilo završetak vađenja meda. Rojenje je dakle vrlo specifična pojava u pčelarstvu koja se dešava u svijetu kukaca, to je posebno stanje zajednice koje koliko god pčelaru uskraćuje prinose meda svaki puta iznova fascinira. Ne želite li da se rojenje dešava na vašim pčelinjacima trebate poduzeti preventivne mjere poput na primjer: redovne kontrole i izmjene matice,  osiguranja dovoljnog prostora za med i polaganje jajašaca kada je zajednica u vrhuncu brojčanosti i kada iz prirode pčele unose dosta nektarne paše...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme