Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Prilikom prilagodbe Zakona Republike Hrvatske prilagođen je Zakonima država članica EU i Zakon o trošarinama, na što smo upozoravali preko portala nekoliko puta i prije izmjena odnosno samog stupanja na snagu dok su čelnici Hrvatskog pčelarskog saveza (predsjednik Martin Kranjec) iako nisu poznavali ni najmanje materiju tvrdili kako se taj Zakon ne primjenjuje na pčelare koji prilikom kupnje npr. u apoteci (ili drugdje) plate i trošarinski dio. To je naravno potpuno netočno, uostalom kao i mnogo toga napisanog/izrečenog u tom savezu pčelarskih udruga koji smatraju da pčelari pčelare i postoje zbog postojanja saveza pčelarskih udruga. To čak i ne bi bilo zabrinjavajuće da se isti nisu sami predstavili kao "jedini" predstavnici svih pčelara, što je smješno i ponovno neistinito.

Stavljanje na tržište propolis tinktura - naputak

Propolis tinkturaCilj pisanja ovog članka nije izbjegavanje važećih Zakona već kao i svih ostalih članaka edukacija/upućivanje na njegovu potpunu i legalnu primjenu, jer zašto nešto platiti i stvarati dodatan trošak te zakomplicirati papirologijom ako to nije nužno?

Što piše u Zakonu RH?

Direktive Zakona odnose na svaku proizvodnju i/ili prodaju alkoholnih pića, ali i svih pripravaka (kreme, sapuni, tinkture, parfemi i sl.) koji sadrže ili u proizvodnji koriste alkohol za piće s volumnim udjelom iznad 1,2% bez obzira da li je ili nije u samoj konačnoj otopini.

Pčelari koji dakle proizvode ili namjeravaju proizvoditi alkoholne propolis tinkture dužni su tu djelatnost prijaviti u nadležnoj Carinskoj upravi u odjelu za trošarine prema mjestu prebivanja, a kako bi ih se dalje moglo osim kontrole uplate posebnih trošarina dodatno pratiti unutar Sustava kontrole kretanja trošarinskih proizvoda (EMCS sustavu – engl. Excise Movement and Control System).

Sva pakiranja proizvoda koji sadrže alkohol iznad 0,2l. moraju biti označena markicama. Markice se moraju lijepiti na način da dio markice mora biti preko čepa, odnosno zatvarača boce, tako da se pri otvaranju boce markica ošteti. Položaj markice može biti preko čepa (u obliku slova "U"), do pola čepa, (u obliku slova "L"), te oko čepa, tako da se pri otvaranju ošteti.

Koliko iznosi trošarina?

Iznos trošarina za alkoholČesto se u pčelarskim razgovorima spominju najrazličitije cifre vezane uz plačanje trošarina na alkohol. Prilagodbom Zakona onima u EU iznos trošarine se izjednačio onima koji su u EU a to je 53,00 kune na litar apsolutnog alkohola (100%-tni alkohol). To bi značilo da vaša propolis tinktura sadrži na primjer 100%-tni alkohol za litar tinkture trebali bi platiti cijeli iznos 53,00 kune, za 96%-tnu tinkturu 50,88 kuna, za 80%-tnu 42,40kuna, a za na primjer 70% alkoholnu tinkturu 37,10kuna. To su okvirne cijene za litar alkoholne propolis tinkture.

Koliko pčelar treba platiti trošarine za bočicu propolisa od 20ml.?

Vidljivo već iz gornje okvirne računice to nije isti iznos za svakog pčelara odnosno za sve propolis tinkture. Kako bi dobili ispravnu cifru prvo naravno moramo znati postotak alkohola u tinkturi, kako je za litar apsoluta iznos 53 (za 100% alkohol) taj iznos podjelimo sa postotkom pa dobivenu cifru s obzirom da znamo kako litar ima 1.000 mililitara iznos dijelimo sa 1.000 pa tako dobijemo 53:1000=0,053 (za 1 mililitar) koji bi u slučaju količine od 10ml množili sa 10 pa dobijemo iznos od 0,53 kune (za 10 mililitara).

Pa tako dobijemo sljedeće:

Alk. 96%

10ml.

Alk. 96%

15ml.

Alk. 96%

20ml.

Alk. 96%

25ml.

Alk. 96%

30ml.

Alk. 96%

50ml.

 0,5088 kn 0,7632 kn  1,0176 kn  1,272 kn  1,5264 kn  2,544 kn

Alk. 80%

10ml.

Alk. 80%

15ml.

Alk. 80%

20ml.

Alk. 80%

25ml.

Alk. 80%

30ml.

Alk. 80%

50ml.

0,424 kn  0,636 kn 0,848 kn  1,06 kn  1,272 kn  2,12 kn

Alk. 70%

10ml.

Alk. 70%

15ml.

Alk. 70%

20ml.

Alk. 70%

25ml.

Alk. 70%

30ml.

Alk. 70%

50ml.

 0,371 kn  0,5565 kn 0,742 kn  0,9275 kn  1,113 kn  1,855 kn

Nprekršajne sankcije - alkohol/trošarine apomena: Izračun je rađen u dobroj namjeri i autor članka ne odgovara za eventualne moguće pogreške u računici ili kod izmjena Zakona. Sam iznos koji trebate plačati za vašu alkoholnu propolis tinkturu najbolje da izračunate s nadležnom osobom u Carinskoj upravi - odjel  za trošarine kojem pripadate. Na tom mjestu lako možete provjeriti i sve vezano uz upute plačanja, vođenja evidencije ili ne plačanja trošarine za vaš proizvod.

 Uputa o postupanjima u vezi s upisom u registar trošarinskih obveznika

doczip

Uputa o posebnostima prepoznavanja i deklariranja proizvoda s udjelom etilnog alkohola većim od 1,2% vol.

pdfzip


Svaki proizvođač naravno u cijenu proizvoda obračunat će i taj trošak no treba znati i istaknuti da su:

  • od su od plaćanja trošarine oslobođeni trošarinski proizvodi koje ovlašteni držatelj trošarinskog skladišta i oslobođeni korisnik koriste kao uzorke za analizu za probnu proizvodnju, odnosno za kontrolu kvalitete proizvoda u svrhu utvrđivanja i provjere sastava, svojstava, kvalitete ili drugih karakteristika proizvoda te za znanstvene svrhe radi pridobivanja podataka bitnih za industrijska ili komercijalna istraživanja u količinama propisanim posebnim propisima.
  • od su od plaćanja trošarine oslobođeni proizvodi koji se na tržište se stavljaju kao dodaci prehrani*.

 

E sad u čemu je "kvaka" koja nekim čudom, ili možda nije čudo op. a., nije izašla u pčelarsku javnost? Dakle ukoliko vašu alkoholnu propolis tinkturu registrirate kao dodatak prehrani, smijete na etiketu staviti natpis da se radi o dodatku prehrani čime ste izbjegli ulazak u trošarinski sustav i plačanje posebne trošarine na alkohol. To dakako nije sve, jer se alkoholi bez posebnih odobrenja ne smiju prodavati na otvorenim prostorima poput na primjer prigodnih sajmova na kojima pčelari većinom uz prodaju "na kućnom pragu" prodaju svoje vlastite proizvode. Ako pak prodajete propolis s etiketom da se radi o dodatku prehrane ili na vodenoj bazi prema recepturi koju smo prvi objavili, i to davno davno, tada se to ne odnosi na vas.  Koliko je aktualna receptura koju sam ovdje objavio - © dovoljno govori podatak da su je neki protuzakonito prenjeli kao svoju dok su drugi "mudrijaši" istu namjeravali "zaštititi autorskim pravima". Da su uspjeli diktat odnosno teror naplate "poreza za bedake" koji je uobičajen za naše krajeve bi se podebljao.

*Dodaci prehrani koji u svom sastavu sadrži tvari prema Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (Narodne novine br.160/13):

  • vitamine i/ili minerale, čiji su kemijski oblici sukladni propisima iz točke 2. ovog naputka i čiji preporučeni dnevni unos ne prelazi najveći dopušteni dnevni unos sukladno Prilogu I Pravilnika o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (Narodne novine br.160/13):
    i/ili
  • druge tvari, biljne vrste i gljive prema s Prilogu II. Pravilnika o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (Narodne novine br.160/13)

podnose obavijest o stavljanju dodatka prehrani na tržište Republike Hrvatske Ministarstvu na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te u privitku trebaju dostaviti:

- ispunjen obrazac (OBRAZAC – DP -3)
- tekst koji označava proizvod na hrvatskom jeziku,
- idejno rješenje ambalaže,
- presliku uplatnice za pokrivanje troškova monitoringa
- izjavu o količini (masi) polazne biljne droge i vrsti ekstrakcijskog otapala, za biljne vrste
  kod kojih je to naznačeno
- dokaz o kemijskim oblicima minerala i vitamina ukoliko su dodani

UPLATA TROŠKOVA MONITORINGA:
Primatelj : DRŽAVNI PRORAČUN
Svrha uplate: Troškovi monitoringa naziv proizvoda (obavezno navesti)
Broj žiro-računa: HR1210010051863000160
Model: 62
Poziv na broj: 7005-47107-100935
Iznos: 500,00 kn

Dodaci prehrani opširnije....


Etikete za Vaš propolis u vodenoj otopini (ali i ostale proizvode)  možete naručiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na portalu pcelarstvo.hr prenese bez dozvole autora suprotno pravilima i Zakonima RH protiv prekršitelja će biti pokrenut pravni postupak.


Za Pčelarstvo OnLine - pcelarstvo.hr akarlovic

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme