Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Kad treba ili ne treba mijenjati pčelinju maticu pitanje je oko kojeg se pčelari ne mogu složiti, uostalom kao ni o mnogo čemu drugom. Želimo li u košnicama imati uvijek mladu maticu koja polaganjem jajašca zadovoljava sve naše potrebe svaki pčelar može uzgojiti maticu za svoje potrebe.

Da nam se genetika pčela ne promijeni, odabirom jakog pčelinjeg zajednica koje pratimo godinu dvije možemo pčelinju maticu dobiti na identičan način kao što to rade i "profesionalni" uzgajivači matica. Doduše nećemo dobiti od države poticajna sredstva, no nećemo zato istu ni platiti uzgajivaču. Trebali bi odlučimo li se na taj potez imati na  pčelinjaku bar 10-20 pčelinjih zajednica. 4 su osnovna uvjeta za odabir zajednice:

  • brojnost
  • otpornost na bolesti i nametnike
  • količina unosa meda
  • mirnoća

Sam postupak na pčelinjacima možemo sami raditi od sredine 4 mjeseca do početka ili najkasnije sredine osmog mjeseca . Odabranoj pčelinjoj zajednici oduzimamo maticu koju premjestimo u prethodno za tu potrebu pripremljen nukleus. Zajednicu zatvorimo i nakon šestog dana obilježimo sve izgrađene matičnjake. Zatvorene koje rušimo šesti dan jer mi trebamo one otvorene koje su pčele od samog početka hranile ciljano za uzgoj matice mliječi. To su naši otvoreni matičnjaci izgrađeni na način kako želimo i iz kojih ćemo ciljano dobiti naše matice.

Deset dana nakon vađenja matice od preostalih pčelinjih zajednica formiramo novu pčelinju zajednicu. To radimo u prijepodnevnim satima i to jednu, dvije, tri, četri odnosno prema proju izvučenih matičnjaka ili prema broju matičnjaka. Matičnjake stavljamo između ubačenih okvira.

Stare će se pčele radilice nakon premještanja vratiti u svoje zajednice dok će se mlade kućne pčele nastaviti brinuti za matičnjak jer osjećaju nelagodu zbog nedostatka pčelinje matice za koju znaju da im predstavlja opstanak vrste. 

Novim zajednicama dodamo rijedak sirup za prihranu i nakon dodavanja matice ih ostavimo na miru kako bi se mlade tek izlježene matice u miru oplodile. Nakon otprilike mjesec dana slijedi pregled središnjih zaliježenih okvira naših nofoformiranih pčelinjih zajednica. 

Pronađemo li leglo to je znak da smo uspjeli uzgojiti vlastitu pčelinju maticu koja će genetski biti slična zajednici iz kojih smo vadili matičnjake. Sa tom novom zajednicom na pčelinjaku s obzirom na to da je u njoj mlada matica nemamo tijekom godine nikakvih problema po pitanju rojenja.

Ako kojim slučajem neku od radnji nismo odradili kako treba pa legla nema vrlo je vjerojatno kako matice nema ili je ostala iz nekog razloga ostala neoplođena (vremenski uvjeti i sl.). 

Nema li kojim slučajem nove matice pčele iz te nove zajednice selimo tako da ih dobro zadimimo kako bi pčele uzele med sa okvira pa ih otresemo u druge košnice. Možemo ih dodati i preko novinskog papira s tim da ih prethodno prije zatvaranja lagano poprskamo razrjeđenim alkoholom.

Preuzimanje sadržaja u PDF-u

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme